PUTIN JE FRUSTRIRAN / Američki stručnjaci zapanjeni katastrofalnim vođenjem ruske invazije

484

‘Ovo je kolosalni obavještajni neuspjeh koji je uvelike podcijenio ukrajinski otpor, a vojna egzekucija je bila strašna’, rekao je Michael Vickers

Prvi dani invazije ruske vojske na Ukrajinu bili su iznenađujuća strateška i taktička pogreška obilježena nestašicom hrane i goriva, napuštenim oklopnim vozilima, gubicima zrakoplova i pogibijom vojnika, smatraju američki stručnjaci.

Ruski neuspjesi prvih dana invazije, uključujući podcjenjivanje Ukrajinaca da uzvrate, mogli bi dovesti do toga da frustrirana Moskva odluči upotrijebiti svu svoju moć i neselektivno uništavati velike dijelove Ukrajine, navode.

Američki stručnjaci koji proučavaju rusku vojsku kažu da su zapanjeni lošim vođenjem invazije u kojoj su ruske kolone zastale, navodno su napuštene stotine ruskih oklopnih vozila, a Ukrajinci su spriječili ruske zračne snage da kontroliraju nebo. 

“Ako tako ‘zeznete’ za dva ili tri tjedna, mogao bih to razumjeti”, rekao je Scott Boston, viši analitičar obrane u think tanku Rand Corp. “Ali ako se spotaknete već na dovratku na ulazu u kuću, imate problem”, rekao je. 

‘Potpuna katastrofa’

Pentagon i stručnjaci iz privatnog sektora očekivali su da će vojska ruskog predsjednika Vladimira Putin brzo uništiti sposobnost Ukrajine da uzvrati, potkopavanjem zapovjedne strukture i kontrole nad 200.000 ukrajinskih vojnika te uništenjem proturaketne obrane i zračnih snaga. 

Ništa od navedenog nije se dogodilo u prvih šest dana. Iako nema pouzdanih procjena mrtvih, ranjenih i zarobljenih ruskih vojnika, čini se da su brojke puno veće nego što bi se očekivalo u dobro vođenoj invaziji. “Ovo je kolosalni obavještajni neuspjeh koji je uvelike podcijenio ukrajinski otpor, a vojna egzekucija je bila strašna”, rekao je Michael Vickers, bivši američki podtajnik ministarstva obrane za obavještajne poslove.

“Njegov glavni napad nije bio dovoljno jak. Bio je fragmentiran. Njegovi izviđački elementi su zarobljeni, kolone su uništene”, rekao je. “To je potpuna katastrofa.”

Ruski vojni gubici 

Procjena vojnih stručnjaka iz Scowcroft centra Atlantskog vijeća ukazala je na ključni neuspjeh Rusa da brzo osvoje i zadrže zračnu luku nedaleko od Kijeva. Zračna luka je vjerojatno previše oštećena u borbama da bi se mogla koristiti za invaziju na Kijev, kako je planirano, tvrde vojni stručnjaci. Dodali su da su “gubici ruskih zrakoplova i helikoptera iznenađujuće visoki i neodrživi” jer nisu uništili ukrajinsku protuzračnu obranu. 

Iznenađujuća je bila i ograničena ili neučinkovita uporaba oružja za elektroničko ratovanje. Većina analitičara je očekivala da će to oružje imati značajnu ulogu u napadu na sposobnost komuniciranja Ukrajinaca. “Da su Rusi mogli prekinuti veze ukrajinskih vojnih vođa s onima kojima zapovijedaju, ukrajinske zračne snage i protuzračna obrana bili bi prisiljeni boriti se na nekoordinirani način, što ih čini manje smrtonosnima i podložnijima napadima”, navodi se u izvješću Scowcroft Centra. 

​​​​Boston je istaknuo da su Ukrajinci nastavili koristiti svoje dronove Bayraktar turske proizvodnje za uništavanje ruskih oklopnjaka. “Ako su jednom ili dvaput bili pogođeni turskim dronovima – ok, ali ako su pogođeni više od dva puta, nešto nije u redu na ruskoj strani”, rekao je.  

Nestašice hrane 

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako se čini da Rusi ne koordiniraju najbolje svoje pozamašne i raznolike sposobnosti niti dobro upravljaju logistikom za invaziju. “Već ima naznaka da, iako imaju sofisticirane oružane sposobnosti, one nisu potpuno integrirane”, rekao je.

Jednako začuđuju njihovi logistički propusti. “Vidimo napuštena vozila. Vidimo probleme s održavanjem ne samo kad se radi o gorivu, nego i o hrani”, rekao je Kirby u srijedu.

Boston je dodao da postoje znaci da je veći dio snaga mlad, da su nedovoljno obučeni za ovakvu vrstu sukoba i da potencijalno nisu svjesni da uopće idu u rat. 

Također se čini, navodi Boston, da vojnici na terenu ne shvaćaju što se pokušava postići invazijom na Ukrajinu. “Ako ne znaš što se događa… ne možeš se prilagoditi”, dodao je. Iako je zastalo napredovanje ruskih snaga, to bi im moglo omogućiti da riješe svoje logističke probleme, istaknuo je Kirby.

Stručnjaci očekuju da bi Putinova frustracija prvih dana invazije mogla dovesti do toga da oslobodi punu snagu svog topništva, projektila i zračnih snaga na ukrajinsko stanovništvo što bi imalo razoran učinak. “Rusija još uvijek ima nadmoćne borbene prednosti koje bi na kraju mogle smrviti ukrajinske snage u nastavku rata”, navodi se u analizi Scowcroft Centra.

Izvor net.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.