Amerikanci otkrili šta se desilo sa OGROMNIM RUSKIM KONVOJEM

1011

Direktni napadi u kombinaciji sa uništenjem mosta usporili su napredovanje ogromnog ruskog vojnog konvoja, koji se nalazi oko 24 kilometra sjeverno od Kijeva, rekao je danas viši zvaničnik američkog ministarstva obrane.

U međuvremenu, Ukrajina je zadržala “značajnu većinu” svog ratnog vazduhoplovstva, pa se čini da Rusija ne uspjeva da uspostavi dominaciju u vazduhu, piše CNN.

Konvoj dug čak 64 kilometra nije značajno napredovao od vikenda, rekao je zvaničnik.

– Vjerujemo da je ukrajinsko dizanje mosta u vazduh imalo značajan uticaj na zaustavljanje, odnosno usporavanje kretanja tog konvoja. Takođe, vjerujemo da su Ukrajinci direktno udarili na konvoj – rekao je.

Ranije ove nedelje zvaničnik je rekao da su usporavanju konvoja značajno doprineli logistički i problemi u snabdevanju gorivom i hranom. Ipak, Amerikanci vjeruju da se snage koje čine konvoj pregrupišu, uče iz svojih grešaka i da će nastaviti sa pokušajem napada na glavni grad Ukrajine.

Ruski konvoj u Ukrajini

Što se tiče borbe za premoć u vaduhu, zvaničnik je rekao da Ukrajinci i dalje imaju borbene avione, helikoptere i dronove na raspolaganju, iako su pretrpjeli neke gubitke.

Podsjetimo, američka kompanija “Maksar tehnologije” objavila je u ponedeljak satelitske snimke konvoja, navodeći da je kolona snimljena na istočnom prilazu aerodromu kako se kreće ka Kijevu i da je u njoj više stotina oklopnih vozila, tenkova, artiljerijskih oružija i vozila za logističku podršku.

Nove satelitske slike pokazale su da je ruski vojni konvoj koji je došao do predgrađa Kijeva duži od 65 kilometara, prenio je CNN. Konvoj se proteže od aerodroma Antonov – koji je ugrubo 27 kilometara udaljen od centra Kijeva do sjeverno od Pribirska, blizu beloruske granice.

– Konvoj koji je viđen kako ide ka Kijevu izgleda da se “nije značajno pomjerio” bliže ukrajinskoj prestonici u poslednja dva dana – rekao je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Ruski konvoj

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.