NATO pojačava svoje prisustvo: Od danas iznad BiH borbeni avioni, nema razloga za brigu

642

Nemate razloga za nervozu ako vidite sve više pripadnika EUFOR-a u BiH, poručili su iz Evropske unije i kažu da je riječ o preventivi.

Nakon dodatnih 500 vojnika na kopnu, vojne snage iz EU odlučile su pojačati prisustvo i na nebu Bosne i Hercegovine. Nema potrebe, kažu, ali ako je bude, dodatnih 2.000 pripadnika EUFOR-a ekspresno bi se moglo naći ovdje.
Francuski vojni mlazni avioni

Od sutra će se na nebu iznad Bosne i Hercegovine moći vidjeti francuski vojni mlazni avioni. Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove.

– Nosač aviona ‘Charles-de-Gaulle’ trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa ‘Rafale’ će izvoditi prelete preko zapadnog Balkana, uključujući i BiH – saopćeno je iz EUFOR-a.

U ovakvim vremenima kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu.

Posljednjih dana su se na cestama BiH mogla vidjeti vozila EUFOR-a. Ranije su iz Delegaciji EU poručili da je to za očekivati, posebno u mjestima u kojima su ranije bilježeni incidenti.

Pristižu prvi vojnici

Prije sedam dana počeli su pristizati prvi vojnici od njih 500, pojačanje za trenutne snage EUFOR-a u BiH.

Izvor Avaz
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.