vucic

Vučić: Ako Putin napravi ono što hoće, pitanje je kako će se svijet izvući

1170

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je sinoć u emisiji Fokus na televiziji B92, gdje je govorio o aktuelnim temama.

Poručio je da bi volio kazati kako će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da tako nešto za sada nije izgledno, prenosi N1.

„Za nas je važno analizirati događanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će djelovati i na Srbiju. Džozef Bajden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3.4 posto ruske nafte. Očekujemo sjutra odluku EU“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je neko morao donijeti odluku u vezi s osudom ruske invazije na Ukrajinu, a da ne ošteti građane Srbije.

„Morali smo osuditi napad na Ukrajinu…“, rekao je i nastavio:

„Nikada nisam ukrao ništa, nemam nijedan račun u inozemstvu i sa mnom se ne može razgovarati na takav način. Ja imam i svoj lični dignitet, pogledajte koliko sam ja razgovarao sa svjetskim zvaničnicima, a koliko drugi. Ne znam za što se opozicija zalaže, osim da je Vučić kriv.

Neko je morao donijeti odluku da ne ošteti građane Srbije. Mi moramo poštovati integritet drugih zemalja. Da nismo osudili upad u Ukrajinu, mi nikada više ne bismo imali pravo potegnuti taj argument“.

Naša situacija je danas jako teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli Zapad protiv Srbije“, istakao je on i dodao:

„Biće velika borba u ovakvim uslovima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim što će reći Evropska unija. Mislim da neće odjednom sve ukinuti, mislim da će smanjiti potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija napravi ono što mislim da hoće, biće čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba“.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.