Delegacija Kantona Sarajevo u posjeti Novom Pazaru

522

NOVI PAZAR – U Novom Pazaru danas je boravila delegacija Kantona Sarajevo sačinjena od predstavnika značajnih političkih partija, Skupštine tog kantona, ustanova kulture i obrazovnih institucija, sa rukovodstvom ovog grada sklapala je dogovore o nastavku saradnje i realizaciji projekata u institucijalnim okvirima.

Za gradonačelnika Nihata Biševca, današnji događaj samo je početak sveobuhvatnije i obimnije saradnje i realizacije projekata sa institucijama Kantona Sarajevo, posebno je, izdvaja Biševac, bitno to što će u Skupštini Kanotna Sarajevo biti pokrenuto pitanje osnivanja kluba „Prijatelji Sandžaka“, te što se pokrenulo pitanje koje se odnosi na studiranje omladine iz Sandžaka u BiH, ali i projektima iz oblasti privrede, ekonomije, kulture i brojne sportske manifestacije.

Kulturni centar ugostio je mnoge umjetnike iz Sarajeva. Publika je uživala u programima Sarajevske filharmonije, brojnim preddstavama i filmovima koji su bili dio razmjene na polju kulture. Potpisivanjem sporazuma o saradnji stvorili su se uslovi za intenziviranje saradnje, dio toga biće i manifestacija Dani Sarajeva u Novom Pazaru i uzvratno, predstavljanje Novog Pazara na brojnim događajima u Sarajevu poput Baščaršijskih noći i Dana Kantona Sarajevo. Dogovoreno je i da predstava “Ako dugo gledaš u ponor” novopazarskog Kulturnog centra i Regionalnog pozorišta bude odigrana u Sarajevu. O oblicima dalje saradnje, i Sporazum o tome potpisali su direktor KC Novi PAzar, Husein Memić i direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo, Jasmin Duraković.

Saradnja na polju kulture je konkretizovana, sagovornici su saglasni da od kulture sve počinje, pa tako i brojni drugi projekti koji će dodatno zbližiti narod i olakšati im u mnogim sverama. Pošto dolazi iz svijeta nauke i obrazovanja, predsjednicu Skupštine Novog Pazara, dr Anelu Halilović Šemsović posebno je obradovala inicijativa koja se odnosi na olakšice za studente iz Sandžaka koji stiču znanjana na obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je prisustvovala i delegacija opštine Tutin, predvođena predsjednikom opštine, Salihom Hotom. Sve ono što je dogovoreno u Novom Pazaru, biće realizovano i u ostalim opštinama Sandžaka. Sstanku je prisustvovao, i veliki doprinos saradnji dao i predsednik Udruženja građana iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini, Ekrem Lekić.

Podsjetimo, obavljaju se poslednje pripreme kako bi se što prije konzularno predstavništvo BiH otvorilo u Novom Pazaru.

rtvnp.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.