Turska i Izrael se dogovorili da obnove dobre odnose uprkos razlikama

462

ANKARA – Turska i Izrael dogovorili su se danas tokom posete izraelskog predsednika Isaka Hercoga Ankari da obnove dobre odnose uprkos velikim razlikama. Hercog je prvi lider Izraela koji je doputovao u posetu Turskoj od 2008. godine. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tu posetu, posle razgovora sa Hercogom, označio “istorijskom” i “prekretnicom” u tursko izraelskim odnosima, najavivši spremnost Turske da saradjuje s Izraelom u oblasti energetike i skoru posetu turskih ministara jevrejskoj državi.

“Naš zajednički cilj je da oživimo politički dijalog naše dve zemlje zasnovan na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju”, rekao je Erdogan. Hercog je ocenio da poseta predstavlja “vrlo važan trenutak” u odnosima koji omogućava da se, kako je rekao “izgrade mostovi važni za sve nas”.

Oba lidera su medjutim rekla da razlike i dalje postoje, ne samo u odnosu prema Palestincima. Erdogan je izjavio da je izražena važnost koja se pridaje “smanjenju napetosti u regionu i očuvanju vizije o rešenju (po modelu) dve države”. “Istakao sam važnost koju pridajemo istorijskom statusu Jerusalima i očuvanju verskog identiteta i svetosti Masdžid Akse (Masjid Aqsa)”, rekao je on o džamiji Al Aksa u Starom gradu u Jerusalimu. Izrael je osvojio istočni Jerusalim u kome su jevrejska, hrišćanska i muslimanska sveta mesta u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što veći deo medjunarodne zajednice nije priznao. Palestinci planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće nezavisne države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelci i Palestinci već više od jedne decenije ne vode suštinske pregovore o postizanju rešenja po modelu dve države. “Moramo prihvatiti unapred da se nećemo o svemu složiti, to je priroda odnosa sa prošlošću bogatom kao što je naša”, rekao je Hercog, ali je dodao da se teži rešenju nesporazuma “uz medjusobno poštovanje i otvorenost uz odgovarajuće mehanizme i sisteme sa pogledom na zajedničku budućnost”. Izrael i Turska su nekada bile bliske saveznice, ali su se odnosi pogoršali za vreme Erdoganovog mandata, koji kritikuje izraelsku politiku prema Palestincima. Izraelski lideri su gnevni što Erdogan podržava Hamas, islamsku ekstremističku organizaciju, vladajuću u pojasu Gaze koju Izrael smatra terorističkom.

Te dve zemlje su povukle svoje ambasadore 2010. godine kada su izraelski pomorski komandosi zaustavili brodove, koji su nosili humanitarnu pomoć Palestincima, zbog kršenja izraelske blokade Gaze. U upadu pomorskih komandosa na turski brod poginulo je devet turskih aktivista. Odnosi su se ponovo pogoršali 2018. godine, kada je Turska ponovo opozvala svog ambasadora u Izraelu zbog preseljenja ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. Izrael je uzvratio istom merom i dve zemlje do sada nisu ponovo postavile ambasadore.

One nastoje da poboljšaju odnose u vreme kada je Turska suočena s ekonomskim teškoćama i kada pokušava da okonča medjunarodnu izolaciju normalizovanjem pogoršanih odnosa sa nekoliko zemalja u regionu, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Hercog je pred predsedničkom palatom u Ankari dočekan uz počasnu gardu i izraelska hima svirana je prvi put posle 14 godina.

Doputovao je u avionu na kome su bili ispisane reči mir, budućnost i partnerstvo na hebrejskom, turskom i engleskom jeziku. U Istanbulu je protestovala grupa od 150 ljudi, uglavnom članova proislamskih organizacija, protiv njegove posete, uzvikujući parole i noseći transparente na kojima je pisalo da je izraelski predsednik ubica. Hervcog će se sutra u tom gradu sastati sa jevrejskom zajednicom.

Kao prvi korak ka pomirenju Erdogan je razgovarao sa Hercogom kada je izabran za predsednika Izraela prošle godine i nekoliko puta posle toga. Predsednik Turske je takodje razgovarao preko telefona sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom posle oslobodjenja izraelskog bračnog para uhapšenog u Istanbulu zbog sumnje na špijunažu.

Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.