Četnici odustali od okupljanja u Višegradu zbog “pritiska”

691

“Poštovana braćo Ravnogorci, obavještavamo vas da predviđeni parastos našem Čiča Draži koji je zakazan za 13.3 2022. godine u Draževini (Dobrunskoj rijeci), neće se održati kako je prvobitno bilo planirano – piše u dopisu koga je pokret poslao članovima.

Kao razlog navode novonastalu i pogoršanu situacije u svijetu i našem okruženju, te povećano prisustvo pripadnika snaga EUFOR na našim prostorima.

Ove godine planirano je obavljanje parastosa u manjem obimu i u civilnoj odjeći.

“Znači, neće biti postrojavanja, samo parastos u crkvi i na mjestu gdje je naš Čiča (Ozloglašeni četnički vojvoda Draža Mihailović op.a.) zarobljen, i gdje je pobijena njegova pratnja. Veliki je pritisak stranih i domaćih faktora iz federalnog djela BiH, medijskih kuća iz FBiH na našu organizaciju,moramo biti pametni i mudri! Naredba rukovodstva pokreta je da se svi pridržavaju gore navedenog saopštenja” poručuju iz ovog udruženja građana koje baštini tradiciju zločinačkog četničkog pokreta.

Društvenim mrežama širile su se informacije o mogućim incidentima u nedjelju, u Višegradu. Iako su policijske agencije saopštile da nemaju takvih saznanja, potez Ravnogorskog pokreta da otkaže masovno okupljanje u uniformama tumači se kao odličan potez u smislu smirivanja tenzija u BiH.

Inače, Sud BiH u decembru prošle godine oslobodio je članove ovog pokreta, Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu Ravnogorskog pokreta u martu 2019. godine u Višegradu. Oni su tada pjevali pjesme za koje se u optužnici navodilo da šire mržnju prema Bošnjacima, piše SrpskaInfo.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.