aleksandar vucic _1211

Vučić: Bugarske zatvara ventile ruskom gasu, to me pogodilo kao grom, to je za nas katastrofa

332

lada u Sofiji, pišu srbijanski mediji, najavila je kako će zatvoriti ventile i zaustaviti protok ruskog gasa preko Bugarske ako joj Rusija bude tu uslugu naplaćivala u rubljama, a ne kao do sada u dolarima.

Naime, nakon drastičnih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu ruski finansijski sektor i banke isključeni su iz međunarodnog sistema SWIFT koji pruža usluge vezane uz izvršenje finansijskih transakcija i plaćanja između banaka širom svijeta, pa Moskva više neće moći plaćati ni naplaćivati usluge u eurima ili dolarima, nego samo u rubljima.

Bugarska reakcija izazvala je veliku uznemirenost jer za sada i preko Ukrajine u Evropu još uvijek stiže ruski plin, a u funkciji je i plinovod Sjeverni tok 1.

No, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je usred izborne kampanje, povodom najave Bugarske o zatvaranju ventila rekao je “kako ga je ta vijest jako pogodila”.

– Ta informacija me je pogodila kao grom iz vedra neba. Tu postoji jedan problem – Rusi nemaju pare. Rusi nemaju pare, kada im uzmete sve pare i tjerate ih do bankrotstva, kako će plaćati u dolarima? Kako će plaćati u rubljama, a vi im zatvorite tranzit gasa? – pita se zabrinuto Vučić.

Srbijanski predsjednik je kazao kako bi to za Srbiju bila prava katastrofa.

– Mi nemamo odakle dobiti osim preko Mađarske ili Balkanskim tokom preko Bugarske. Borimo se na dnevnom nivou. Ako nam to ukinu, ne znam kako ćemo – kaže Vučić.

– Kad nešto radite godinama, pravite sistem da vam bude bolji i uspješniji i onda vam to neko sruši u mjesec dana. Ne znate što ćete sa sobom, a ni krivi ni dužni. Sve ste uradili, sve ste napravili – rekao je Vučić na predizbornom skupu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.