NATO sprema novi plan, ministri zemalja članica se danas sastaju s Ukrajincima

1395

Ministri odbrane zatražit će vojne savjete u sjedištu NATO-a, nešto više od sedam dana prije nego što se čelnici saveznika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okupe u Bruxellesu 24. marta

NATO će danas reći svojim vojnim zapovjednicima da izrade nove planove za zaštitu od Rusije nakon što je ta zemlja pokrenula agresiju na Ukrajinu.

Takvi bi planovi uključivali više vojnika i proturaketnu odbranu u istočnoj Evropi, izvijestio je Reuters. Cilj novih planova je podizanje spremnosti za odvraćanje Rusije od bilo kakve agresije prema NATO-u.

“Moramo resetirati naš vojni stav za ovu novu stvarnost”, rekao je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Danas se održava i vanredni sastanak ministara odbrane članica NATO-a.

“Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje naše sigurnosti u svim domenama”, rekao je Stoltenberg.
Danas sastanak s Ukrajinom

Ministri odbrane zatražit će vojne savjete u sjedištu NATO-a, nešto više od sedam dana prije nego što se čelnici saveznika, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okupe u Bruxellesu 24. marta.

Ministri će također razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, za kojeg se očekuje da će tražiti više oružja iz pojedinih zemalja NATO-a, dok se nastavljaju ruski napadi na ukrajinske gradove i ruska vojska pokušava uspostaviti kontrolu nad Kijevom, prenosi Hina.
Rasprava o mjerama

“Moramo resetirati našu vojnu sposobnost za ovu novu stvarnost”, rekao je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje naše sigurnosti u svim domenama”, rekao je novinarima.

Dok je najmanje 10 najvećih saveznika NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, rasporedilo više vojnika, brodova i ratnih aviona na svoje istočno krilo i stavilo ih u pripravnost, savez još uvijek mora razmisliti kako se suočiti s novom sigurnosnom situacijom u Evropi u srednjoročnom razdoblju.
Rusi na pragu NATO-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti 27. februara. Ruski projektili pogodili su 13. marta ukrajinsku bazu blizu granice s članicom NATO-a Poljskom, dovodeći invaziju do praga NATO-a.

Te su rakete bile iz Rusije, rekle su Sjedinjene Države, naglašavajući sposobnost Moskve da pogodi istočne saveznike NATO-a. Sjedinjene Države također su upozorile na nedefinirane posljedice za Moskvu ako Rusija pokrene kemijski napad na Ukrajinu. NATO, osnovan 1949. kako bi obuzdao vojnu prijetnju Sovjetskog Saveza, nije ugovorno vezan da brani Ukrajinu, ali mora braniti svojih 30 saveznika.

Međutim, diplomati kažu da NATO želi izbjeći izravno iznošenje svojih planova ili onoga što bi potaknulo njihovo obećanje o kolektivnoj obrani iz “Članka 5”, rekavši da je “strateška nejasnoća” također obrambeni instrument protiv ruske agresije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.