Ko je Kadirov: Brutalni Čečen u rat ide u Prada čizmama, vlasnik je zlatnog kalašnjikova i živi na imanju kao holivudska zvijezda

2410

Čečenska Republika, koja ima autonomiju unutar Ruske Federacije nekad je ratovala s Rusijom, a danas je njezin vođa, egocentrični Ramzan Kadirov (46), glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Otkad je na vlasti Čečeniju je pretvorio u srednjovjekovnu zemlju, a sebi omogućio luksuzan život kakav imaju holivudske zvijezde, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnik je zlatnog kalašnjikova, a na elitnom imanju drži lava i dva tigra. Osim s divljim zvjerima, bizarni Čečen svoju moć pokazuje i raznim skupim hobijima i bogataškim terevenkama. Ima dvanaestero djece, a uživa pozirati s oružjem u vojnoj odjeći. Poznati je kolekcionar skupocjenih sportskih automobila, a kad su ga novinari pitali odakle stiže silan novac on se nasmijao i rekao: “Alah nam ga daje”.

Sebi je izgradio ogromnu predsjedničku palaču, kao i imanje na koje je potrošeno 54 milijuna državnih dolara.

Putinov ‘bully’ i ljubitelj Pradinih čizama vrijednih 1500 dolara, jučer se pak uključio u bizarnu prepisku s Elonom Muskom, vlasnikom Tesle. Musk je bacio rukavicu Putinu i pozvao ga da se bori s njim jedan na jedan, a da je ulog Ukrajina. Umjesto Putina, javio se Kadirov koji mu je uputio savjet da se ne natječe s ruskim predsjednikom.

Elone Musk, jedan savjet – ne uspoređuj snagu sa Putinovom, napisao je Kadirov.

– Vladimir Vladimirovič će izgledati nesportski nakon što te premalti na mrtvo ime – poručio je.

– Prije borbe s Putinom morao bi malo ojačati – poručio je Musku preko Telegrama Kadirov i pozvao ga da prođe obuku u jednoj od čečenskih akademija za specijalne snage i u “Fight Clubu Akhmat” – lancu čečenskih boksačkih klubova.

– Nakon obuke vratio bi se iz Čečenije kao potpuno druga osoba – ne kao Elona, već kao Elon – poručio je Ramzan.

Ramzan Kadirov na vlast u Čečeniji došao je nakon pogibije oca Ahmada

Ramzan Kadirov: Na elitnom imanju drži lava i dva tigra

Foto: AFP

Ramzan Kadirov na vlast u Čečeniji došao je nakon pogibije oca Ahmada koji je ubijen u atentatu nakon manje od godinu dana vladavine. “Ubojicu mog oca sam ubio, a one koji ostanu iza njega ubijat ću sve dok sam živ…”, komentirao je Ramzan. Za Putina je kazao da više misli o Čečeniji nego o bilo kojoj drugoj ruskoj republici.

– Kad je moj otac ubijen, Putin je došao na groblje. On bi trebao biti doživotni predsjednik – izjavio je.

I otac i sin Kadirov borili su se u Prvom čečenskom ratu za nezavisnost zemlje, no nakon izbijanja Drugog čečenskog rata obojica su promijenila stranu i priklonila se Rusima.

Nakon što su se u jesen 1996. ruske federalne snage povukle iz Čečenije, ona je de facto postala nezavisna država. Unatoč tome, bila je međunarodno priznata samo od strane Gruzije i afganistanskih talibana.

Na političkoj sceni iskristalizirale su se dvije dominantne političke struje: nacionalistička i islamistička. Čečenska privreda bila je u katastrofalnom stanju, kriminal je procvjetao, a kao vrlo unosan biznis pojavile su se otmice ljudi.

Kadirov: Putin bi trebao biti doživotni predsjednik

Ramzan Kadirov na vlast u Čečeniji došao je nakon pogibije oca Ahmada

Foto: AFP

Drugi čečenski rat izbio je kao pobuna džihadista koji su se vremenom izrodili i u ISIL-u naklonjene terorističke skupine.

Otac i sin Kadirov tada su postali saveznici Moskve.

Kad je preuzeo predsjedničku dužnost, Kadirov je krenuo u eliminaciju terorističkih skupina u Čečeniji, a ništa manje brutalan nije bio ni prema drugim protivnicima i neistomišljenicima.

Novinari koji su ga prozivali i politički oponenti bez traga su nestajli u noći.

Organizacije za ljudska prava prozivaju​ ga za teška kršenja humanitarnih i ljudskih prava. Kadirov zapovijeda privatnom vojskom i blisko je povezan s organiziranim kriminalom kao i s ruskim FSB-om.

Kadirov zapovijeda privatnom vojskom i blisko je povezan s organiziranim kriminalom kao i s ruskim FSB-om

Kadirov zapovijeda privatnom vojskom i blisko je povezan s organiziranim kriminalom kao i s ruskim FSB-om

Foto: AFP

U njegovoj državi homoseksualci se ne smiju deklarirati jer će biti izloženi mučenju.

Zabranio je i proizvodnju alkohola u zemlji, a ženama naredio da nose feredže. U izvještaju Freedom Housea o stvarnim primjerima “transnacionalne represije” u svijetu, od 32 dokumentirana slučaja provedena po nalogu Kremlja, čak njih 20 ima čečensku poveznicu.

Čečeni su poznati kao izuzetno brutalni i ne poštuju ni izbliza ratne konvencije ni međunarodno pravo.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.