Novi Pazar obilježava 107. godišnjicu pobjede u Canakkaleu

896

U koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru, danas će biti obilježen Dan pobjede na Canakkaleu. U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, to je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Širom Turkiye danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjica pomorske pobjede u Canakkaleu.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta, prenosi Anadolija.

Prema turskim izvorima, broj dobrovoljaca iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine koji su došli na ratište Canakkalea i ostali da se bore, iznosio je oko 15.700 ljudi.

Svi oni bili su mlađi od 24 godine. Oni koji su preživeli prešli su u Anadoliju i nastavili da žive u raznim dijelovima Turske, piše Danas.rs.

Događaj organizuje Centar za tursku kulturu u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Turske u Novom Pazaru, a program počinje od 19 sati.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.