Po Ginisu najduži auto na svijetu ima i bazen /VIDEO/

1175

Najdužio auto na svetu napravljen je, gde drugde, nego u SAD. Ova limuzina, koja se zove Američki san, sastoji se od šest spojenih automobila marke Kadilak Eldorado i kotrlja se na čak dvadeset šest točkova. Prema navodima Ginisove knjige rekorda, kada bismo poređali dvanaest Smartova jedan iza drugog, ovaj auto bi i dalje bio duži.

Vozilo može da primi sedamdeset petoro ljudi, a ono sadrži i bazen sa daskom za skakanje, teren za mini-golf, đakuzi, vodeni krevet i, verovali ili ne, helidrom! Zanimljivo je da se ovom limuzinom može upravljati sa obe strane vozila, s tim da nam nije baš jasno kuda bismo išli sa jednim ovako glomaznim automobilom.

Prva verzija Američkog sna napravljena je davne 1986. godine. Limuzina je tada bila dugačka oko 18 metara. Njen tvorac, kolekcionar automobila Džej Orberg, međutim, i dalje nije bio zadovoljan dužinom limuzine, pa joj je dodao još 6 metara. Ovo neobično vozilo je već tada privuklo pažnju javnosti i uvršteno je u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži auto na svetu.

Nekoliko decenija kasnije, Američki san u veoma lošem stanju prodavao se na sajtu eBay, gde ga je primetio Majkl Dezer, vlasnik muzeja automobila u Orlandu. On ga je pazario i u njegovu restauraciju uložio pozamašnih 250.000 dolara. Limuzina je još jednom nadograđena i tako je sa dužinom od malo više od 30 metara oborila svoj svetski rekord.

„Ovaj auto očigledno nije za svakodnevnu vožnju“, izjavio je Dezer. On je takođe izrazio želju da ga pretvori u električno vozilo, ali i da mu doda još koji metar više. Pretpostavljamo da će biti zadovoljan kada u Američki san bude moglo da stane sto ljudi, ali nikad se ne zna sa ovakvim entuzijastima za automobile.

Izvor: Design Taxi
Izvor naslovne slike: Guinness World Records
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.