Šta je ruski hipersonični projektil koi je ISPALJEN NA UKRAJINU (VIDEO)

1711

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov u subotu je izjavio kako je Rusija u Ukrajini prvi put koristila hipersonično oružje.

Prema njegovim tvrdnjama, rakete “Kinžal” (Bodež) uništile su ukrajinsko vojno skladište u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Velike svetske sile, poput Rusije, Kine i SAD-a, već se neko vreme utrkuju u razvoju hipersonične rakete.

Reč je o neverovatno brzom raketnom sistemu koji trenutno, kako tvrde pojedini ruski i zapadni stručnjaci, ne može da presretne ni jedan sistem protivraketne odbrane.

Ovo oružje je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je 1. marta 2018. godine predstavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Ovaj hipersonični projektil dizajniran je da pogađa ratne brodove SAD-a i NATO-a koji su pretnja ruskim strateškim raketnim sistemima. Svrha mu je i prevladavanje svih američkih vazdušnih i protivnuklearnih odbrambenih sistema.

Hipersonična raketa Kinžal (Bodež)

U svom govoru 2018. godine Putin je naveo da su ruske vazduhoplovne snage u operativnu upotrebu uvele hipersoničnu raketu (Kinžal) odnosno ” bodež” u prevodu.

Ova raketa prema Putinovim rečima može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu. Lansira se sa letelica koje mogu da dostignu brzinu od 2,8 maha na velikoj visini ( platforma MiG-31).

Ova raketa odmah po lansiranju postiže hipersoničnu brzinu od neverovatnih 10 maha. Sama raketa od momenta lansiranja ima kontrolisan let i manervabilnost tokom svih faza leta. Domet ove rakete prema Putinovim navodima je 2.000 kilometara.

One su namenjene za nuklearni udar. Prvi put su borbeno testirane i primenjene sada na teritoriji Ukrajine.
Dvostruka sposobnost

U ovom trenutku ne postoji operativni sistem protiv raketne odbrane koji je sposoban da presretne hipersonični projektil, zbog čega je trka za razvoj hipersoničnog oružja tako važna.

Ruski sistem “Kinžal” ima dvostruku sposobnost – konvencionalnu i nuklearnu – i zbog toga je svetska javnost zabrinuta – jer kako je uopšte moguće znati nosi li nadolazeća pretnja konvencionalne ili nuklearne bojeve glave tereta od 480 kilograma?

Hipersonična raketa je projektil kojim može da se manevriše pre nego što pogodi cilj. One se ne kreću jednostavnom putanjom i zato ih je teže pratiti i uništiti.

Spomenuti “Kh-47M2 Kinžal”, za koji Rusija tvrdi da ga je koristila u invaziji na Ukrajinu, hipersonična je aerobalistička vazduh-zemlja raketa sa nuklearnom sposobnošću.

Može da se lansira iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Zasad nema naznaka da je u ruskom napadu korištena nuklearna raketa, već je izvesno da je reč o konvencionalnoj.

Takve rakete počinju da se spuštaju na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što znači da mogu da lete ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi.

Osim toga, njihova ultrabrzina protivniku daje puno manje vremena za reakciju, piše “Jutranji list”.

Pored Rusije, Kine i SAD-a, hipersonično oružje razvija i Indija, a takve rakete u svom arsenalu navodno imaju i Francuska, kao i Japan.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.