KINESKI ŠAMAR RUSIJI nakon razgovora sa Amerikom

1286

Kina uvodi nova pravila o nadzoru ugovora koji se odnose na kupovinu vojne opreme, prenosi zvanična agencija Sinhua. Objava je usledila dan nakon što su kineski lider Si Ðinping i američki predsednik Džozef Bajden vodili razgovor tokom kojeg su razmotrili rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

Objava je usledila dan nakon što su kineski lider Si Ðinping i američki predsednik Džozef Bajden vodili razgovor tokom kojeg su razmotrili rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

Podsetimo, pre nekoliko dana pojavila se vest da je Rusija zatražila od Kine vojnu opremu u nameri da podrži njenu invaziju na Ukrajinu, izneli su svoja saznanja američki zvaničnici, govoreći za “Fajnenšel tajms” da je to izazvalo zabrinutost u Beloj kući. Američki zvaničnici rekli su za Fajnenšel tajms da je Rusija zatražila vojnu opremu i drugu pomoć od početka invazije.

Američki predsednik izložio je u telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom Sijem Ðinpingom održanom u petak “implikacije i posledice” u slučaju da Peking pruži materijalnu podršku Rusiji i njenom napadu na Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

Bajden je, takođe, kazao da Kina, koja poziva na prekid vatre u Ukrajini, sama donosi vlastite odluke.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđen, izjavio je juče, uoči telefonskog razgovora između kineskog i američkog predsednika, da zvanični Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.

– Kina se uvek zalaže za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, poštujući ciljeve i principe Povelje UN, pridajući značaj legitimnim bezbednosnim brigama svih zemalja, podržavajući sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize i promovišući mirovne pregovore i ublažavanje humanitarne situacije – poručio je Džao.

SAD su ranije nagovestile da će Kina platiti ekonomsku cenu ako podrži ruske vojne akcije u Ukrajini.

Džao Liđen
Džao Liđen

Džao se osvrnuo na kritiku određenog dela zapadne javnosti upućenu Kinu, navodeći da “neki ljudi u SAD šire dezinformacije da bi ocrnili i izvršili pritisak na Kinu, što je krajnje neodgovorno i neće pomoći u rešavanju ovog pitanja”.

Kako dodaje, Sjedinjene Države bi trebalo ozbiljno da razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi, da preuzmu odgovornost i preduzmu konkretne akcije da bi olakšale situaciju i rešile problem, umesto da, kako kaže, dolivaju “ulje na vatru” i prebacuju sukob na druge.
“Saradnja Rusije i Kine ce sada postati snažnija”

Saradnja između Rusije i Kine će samo postati snažnija pod aktuelnim okolnostima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenela je agencija Interfaks.

– Ova saradnja će postati jača, jer u vreme kad Zapad očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sistem vrednosti, naravno da ćemo mi, kao dve supersile (Rusija i Kina), morati da razmislimo kako da nastavimo dalje u ovom svetu – poručio je Lavrov, prenosi Rojters.

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.