I DŽAMIJE U KAMPANJI BOJKOTA ROBE iz Srbije: Kosovska grupa “Besa bese” pozvala na bojkot

1685

POZIV Albanaca na bojkot srpske robe na Kosovu i Metohiji “preselio” se i u džamije! U petak je, kako su to objavili mnogobrojni mediji na KiM, uslijedio i poziv predsjednika Savjeta islamske zajednice u Prištini Hetema Spjanija koji je poručio građanima da kupuju i jedu isključivo domaće proizvode i izbjegavaju one koji dolaze iz Srbije.

Predavanja na temu “štetnosti” srpskih proizvoda održana su i u svim džamijama, gdje je vernicima savjetovano da bojkotuju srpsku robu.

Sve je započeeto objavljivanjem spota autora Burima Piraje i grupe “Besa bese” prije nekoliko dana, a koji se sada “vrti” po televizijama i drugim medijima. U njemu djevojčica ocu u radnji, koji kupuje srpske proizvode, doslovce kaže:

– Zar nam nije nana rekla da ne kupujemo srpske proizvode? Zar hoćeš da nas potruješ? Zar nisu baki pobili cijelu familiju i ona je ostala sama?

Riječi djevojčice sluša i žena koja je takođe napunila kolica srpskim proizvodima, a koja nakon toga baca korpu suznih očiju.

– Bojim se da pojačana negativna retorika prema srpskoj robi može dovesti do pogoršanja bezbjednosne situacije – ističe Gordana Đorić iz srpskog nevladinog sektora na KiM.

Ukazujući da spot koji se protiv kupovine srpskih proizvoda na Kosovu emituje sadrži govor mržnje, Đorićeva opominje na izostanak reakcije kako kosovskih tako i međunarodnih institucija, pre svega UNHCR, jer se devojčica u spotu zloupotrebljava u političke svrhe.

– Zloupotreba dece nije ništa što već nije primenjeno i viđeno na Kosovu. Treba se podsetiti na demonstracije u Prištini devedesetih godina kada su htjeli da pokažu da im Srbija ugrožava egzistenciju i kada su demonstrirale žene sa hlebom u jednoj ruci, dok su drugom rukom držale djecu. Sjetimo se i navodnog masovnog trovanja u školama kada su navodno srpske vlasti trovale samo albanske srednjoškolce – ističe Ivan Miljković, novinar iz Gračanice.

Dodaje da su poruke iz spota kod većeg dijela Albanaca uobičajen obrazac vaspitanja djece, koja se od malih nogu uče da mrze Srbe jer su “njihovi arhetipski neprijatelji”.
GODINAMA ISTA PRIČA

PREDSTAVNICI srpskog civilnog sektora na KiM opominju da kampanja protiv srpskih proizvoda traje godinama. Podsjećaju na prevrtanje kamiona sa srpskom robom, pozive na bojkot “plazme” i spaljivanje srpskih proizvoda u centru Prištine, uvođenje taksa. U svim tim kampanjama osim građana učestvuju i prištinske institucije.

Izvor Večernje Novosti
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.