Krenuli za Crnu Goru sa 800.000 funti u torbi

1813

Britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala oduzela je preko 800.000 funti od šest italijanskih državljana, nakon što ih je granična policija zaustavila dok su namjeravali da se ukracaju na let iz Londona za Podgoricu. Novac je oduzet na osnovu sudske odluke a nije navedeno zašto je grupa krenula prema Crnoj Gori i kome je finalno novac trebalo da bude predat.

Na sajtu britanske agencije stoji da će više od 800.000 funti biti vraćeno u javnu kasu nakon što je Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala obezbijedila nalog za oduzimanje novca zaplijenjenog od grupe muškaraca koji su pokušali da ga prokrijumčare iz Velike Britanije. Novac je pronađen natrpan u prijavljenom prtljagu šest italijanskih državljana, koje su 2. februara 2019. godine zaustavili službenici Granične službe neposredno prije ulaska na let sa aerodroma Stansted za Podgoricu, Crna Gora.

Kada su ispitani, Pjetro Doka, Vilijam Seri, Đuzepino Anfoso, Đovani Pjaca, Anđelo Inferera i Nikola Anfoso su tvrdili da su trgovali prodajom i kupovinom satova visoke vrijednosti.

Međutim, niko iz grupe nije mogao da pruži dokaze – kao što su priznanice ili bankovni izvodi – da je novac povezan sa prodajom satova.

Takođe nisu mogli da potvrde koliko su satovi prodati, uprkos tvrdnji da se to dogodilo dan prije zapljene.

Grupa je dodatno tvrdila da nosi ukupno 676.000 funti u gotovini, što je razlika od 142.025 funti u odnosu na 818.025 funti koje su im zaplijenili policajci.

Po zahtjevu NCA održano je saslušanje pred sudom za prekršaje u Folkstonu, a rečeno je da se radi ili o pranju novca ili je gotovina namijenjena za korišćenje u nezakonitim aktivnostima, te da se stoga može vratiti.

NCA veruje da je ova grupa ovako prenosila novac za zasad nepoznatu treću stranu kako bi izbjegla da ga prenese legitimnim putem, kao što je bankarski sistem, koji bi obezbijedio revizorski trag.

Niko od muškaraca nije prisustvovao saslušanju, na kojem je sud naložio oduzimanje cjelokupne zaplijenjene gotovine, plus naplaćene kamate i pravni troškovi od 5.099,50 funti.

Šef jedince NCA Mark Hous rekao je da izvještaji koje su dali ovi ljudi o porijeklu ovog novca jednostavno nisu bili vjerodostojni.

“Ne samo da nisu prijavili novac, uprkos tome što su im date brojne mogućnosti da to učine, već je način na koji je bio stavljen u kofere jasno ukazivao na to da nije došao iz legitimnog izvora. Upotreba građanskih ovlašćenja u ovakvim slučajevima nam omogućava da osumnjičene kriminalce lišimo njihovog profita”, kazao je Hous.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.