Putin izgubio novog komandanta: Ovo se Rusiji nije dogodilo još od 2. svjetskog rata

828

Oružane snage Ruske Federacije navodno su ostale bez još jednog komandanta.

Ukrajina tvrdi je smrtno stradao pukovnik Aleksej Šarov.

Konandant 810. gardijske zasebne brigade Žukova u sastavu ruskih marinaca navodno je ubijen u Mariupolju, gradu u kojem je u ruskoj opsadi zarobljeno više od 100.000 ljudi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle sedmice je potvrdio da je Rusija tokom rata u Ukrajini ostala bez četiri generala.

General bojnik Oleg Mitjaev navodno je poginuo kod Mariupolja, a krajnje desničarska pukovnija Azov tvrdi da ga je ubila.

Mitjaev je komandovao 150. motoriziranom oružanom divizijom koja je bila bazirana u Rostovskoj oblasti te koja je oformljena 2016. godine.

Prema tvrdnjama ukrajinskih izvora, general bojnik Andrej Kolešnikov iz 29. armije ubijen je 11. marta. Okolnosti njegovog stradavanja nisu poznate.

Prema tvrdnjama Ministarstva odbrane Ukrajine, general bojnik Vitalij Gerasimov, načelnik štaba 41. armije, ubijen je 7. marta kod Harkiva. Ukrajinska vojska je objavila zvučni zapis razgovora dvojice ruskih obavještajaca u kojem se spominje pogibija Gerasimova.

Generala bojnika Andreja Šuhovetskog, zamjenika komandanta u 41. kombiniranoj armiji, navodno je 3. marta ubio snajper.

Daily Mail donosi kako se radi o 5. pukovniku i 15. vrhovnog komandanta koje su Rusi izgubili od početka invazije. To su njihovi najveći vojni gubici od Drugog svjetskog rata.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.