Zloglasna jedinica Azov: Prije 8 godina oslobodili Mariupolj, sada se ponovo bore za taj grad

1490

Proslavila se kada je 2014. pod ukrajinsku kontrolu vratila Marijupolj, koji su bili zauzeli proruski separatisti

Ukrajinski puk Azov nalazi se u centru propagandnog rata između Kijeva i Moskve. Dok ih jedni nazivaju ratnim herojima, drugi su ih okarakterisali kao neonaciste.

Jedinica za specijalne operacije Azov, ranije poznata kao “Azovski bataljon”, a sada kao “Azovski puk”, česta je tema proruskih objava na društvenim mrežama, uključujući i ruske ambasade u Parizu, Londonu i drugdje, prenosi Hina.

Azovski puk je trenutno utaboren u južnom lučkom gradu Mariupolju i odlučno brani grad koji je svjedočio nekim od najtežih oblika ratovanja otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iskoristio je njihovo prisustvo kako bi opravdao bombardiranje tamošnjeg rodilišta, tvrdeći da su se azovski puk i “ostali radikali” sakrivali u toj zgradi.

Inače, ovaj puk su 2014. godine osnovali ekstremni desničari, a njegovo prvo borbeno djelovanje bilo je protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine. U međuvremenu je integrirana u ukrajinsku nacionalnu gardu koja je pod zapovjedništvom ministarstva unutarnjih poslova.

Andrij Bileckij, bivši član paravojne organizacije Ukrajinski domoljub, jedan je od osnivača azovskog puka.

U početku se sastojala uglavnom od dobrovoljaca koji su nosili znakove, poput takozvanog „Wolfsangela“, koje podsjeća na simbole SS jedinica u nacističkoj Njemačkoj.

Heroji Mariupolja

Andreas Umland iz Štokholmskog centra za istočnoevropske studije rekao je kako je azovski batalojon 2014. zaista imao krajnje desnu pozadinu, te da su ga osnovali ekstremno desni rasisti, ali, u međuvremenu se bataljon “deideologizovao“ i postao regularna borbena jedinica.

– Sada ne regrutuje borce na temelju ideologije, već na osnovu “ugleda posebno opasne borbene jedinice – rekao je Umland.

Puk nazvana po Azovskom moru koje se nalazi između Ukrajine i Rusije, proslavila se kada je 2014. pod ukrajinsku kontrolu vratila Marijupolj, koji su bili zauzeli proruski separatisti.

Osam godina kasnije, ponovo se bori za isti grad, za koji se ruski predsjednik Vladimir Putin nada da će biti prva veća ruska pobjeda u Ukrajini.

Pobjeda nad puk bi mu također mogla pomoći da opravda tvrdnje o “denacifikaciji” koje su sveprisutne u ruskoj propagandi. Propagandi koja ukrajinskog vođu Volodimira Zelenskog, koji je Jevrej, naziva vođom “bande narkomana i neonacista”.

Takvim napadima pokušava se povećati podrška ruskog stanovništva za rat u Ukrajini i zloupotrebljava se kolektivno sjećanje o vremenu Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.
Apsolutno zlo

– Termini “nacizam” i “fašizam” u ruskom kontekstu prizivaju apsolutno zlo sa kojim se ne može pregovarati – rekao je Sergej Fediunin, politolog iz Francuskog nacionalnog instituta za orijentalne jezike i civilizacije.

Jedina preostala opcija jeste boriti se protiv toga i uništiti ga, dodao je Fediunin. Ruska propaganda, takođe je usmjerena protiv ukrajinskih nacionalista koji su se nakon 1945. godine borili protiv Sovjetskog Saveza i njihovog vođe Stepana Banderu, nacističkog kolaboratora.

Puk Azov se u međuvremenu pridružio propagandnom ratu: Objavljuje poruke pobjede na komunikacionoj platformi Telegramu koje su nerijetko popraćene snimcima zapaljenih ruskih tenkova, a Ruse nazivaju “pravim fašistima”.

Azov sada funkcionše kao svaki drugi puk, “ali sa boljim PR-om”, rekao je Vjačeslav Likačev, analitičar u kijevskom centru za ljudska prava ZMINA.

Njihova odlična reputacija privlači mnogo potencijalnih regruta “pa mogu odabrati bolje”, rekao je Likačev. Jedinica, koja broji između 2.000 i 3.000 vojnika, zadržala je “Wolfsangel” znak, ali Umland kaže da se u Ukrajini ono više ne povezuje sa prošlošću.

– Više nema konotaciju fašističkog simbola – rekao je.

Ultranacionalističke političke snage u Ukrajini u padu su od 2014, rekla je Ana Kolin Lebedev sa francuskog univerziteta Pariz Nanter.

– Jedan od razloga jeste da je ‘meki’ nacionalizam postao ‘mainstream’ zbog ruskog napada – objavila je Lebedev na Twitteru.

Bivši komandanti Azova, uključujući i Bileckija, ušli su u politiku nakon 2014, ali njihova ekstremno desna platforma nikada nije uspjela postići značajniji uspjeh.

Također, otkako je počela ruska invazija, neki od njih su ponovo otišli da ratuju u puk Azov ili u druge jedinice. Bilecki se u međuvremenu vratio u Marijupolj gdje je aktivan na platformi Telegram, prenosi Hina. (Avaz)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.