Sandžak: Na porodičnom imanju u Draževićima, stado pazi bolje nego sebe

1758

Nova Varoš – Na porodičnom imanju u Draževićima, nadomak grada, Dejan trenutno gaji tri krave, 20 ovaca i isto toliko jagnjadi, kao i par koza i jaradi. U brdima iznad zaseoka Romandići , kosi oko šest hektara planinskih livada. Prošle godine suša je učinila svoje, i trava je podbacila mada je livadu gnojio stajnjakom, pa je spremio svega 150 tovara sijena, dosta manje nego prethodne.

– Česti su mrazevi i stoka traži obrok više, a ko hoće da mu ovce i krave u dobrom stanju dočekaju proleće ne smije da štedi na sijenu, kao ni na koncentratu i žitu. Imama još oko 35 tovara svoga sijena, ali nisam smio da rizikujem. Ovdje na skoro 1.200 metara nadmorske visine proleće kasno stiže, pa moramo da polažemo sve do Đurđevdana, a često i nakon toga- priča Romandić.

Dejan radi u “Zlatarplastu” kao portir preko agencije, ali je sudbinu vezao za selo. Prije par godina je u savremenu štalu uložio 14.000 evra , i kupio dio mehanizacije. Na imanju mu pomažu deda Dobro ( 81) i baba Rada ( 76), bez kojih bi, priznaje, malo šta stigao.

-Da bi nešto zaradio mora stoka da ti je dobra, jer niko neće da kupi mršavog brava, a nema ni dobrog kajmaka i sira bez dobre krave i kvalitetne paše. A da bi sve to imao mora puno da se radi. Trenutna situacija je takva da nema puno zarade, ali nadam se boljem. I ne namjeravam da napuštam selo. Ovdje sam svoj na svome, a i grad mi je tu na par kilometara- kaže Romandić.

Varoške novine
Foto: Varoške novine
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.