Mezentseva: Ruski vojnici siluju i seksualno napadaju žene u Ukrajini

1892

Šefica ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Maria Mezenceva podigla je uzbunu zbog zlostavljanja žena tokom ruske invazije naglasivši da Ukrajina “neće šutjeti” o zločinima.

U televizijskom obraćanju je pomenula jedan slučaj u Brovaryma, istočnom predgrađu Kijeva, a o kojem se govorilo u prethodnim danima. Silovana je jedna ženska osoba pred svojim djetetom.

“Postoji jedan slučaj o kojem se nedavno vrlo naširoko raspravljalo jer je i tužilaštvo preuzelo slučaj. Ne ulazimo u detalje, ali je prilično zastrašujuća scena u kojoj je civil ubijen u svojoj kući u gradiću pored Kijeva. Zatim je njegova žena, žao mi je ali moram to reći, silovana nekoliko puta pred svojim maloljetnim djetetom”, rekla je Mezenceva.

Glavna tužiteljica Ukrajine Iryna Venediktova poručila je, nakon što je ova informacija odjeknula u javnosti, da vlasti istražuju napad i da je za vojnikom izdat nalog za hapšenje.

Ukrajinska diplomatkinja Mezenceva je zatim u svom obraćanju na Sky Newsu rekla da se slični slučajevi nedovoljno prijavljuju naglašavajući važnost evidentiranja s ciljem odgovarajućeg procesuiranja zločinaca.

Njene riječi ponovile su ukrajinske zastupnice poput Lesije Vasylenko, koja je i ranije ovog mjeseca upozoravala na to da ruski vojnici seksualno zlostavljaju i siluju žene.

“Imamo izvještaje o grupnom silovanju žena. To su obično žene koje ne mogu izaći. Govorimo o starijim građanima. Većina ovih žena je ili pogubljena nakon zločina silovanja ili su sebi oduzele život”, riječi su Vasylenko.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.