Haag:Britanski sudija koji je osudio Karadžića oformit će proces protiv Putina

798

Britanski sudija koji je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu za ratne zločine trebao bi savjetovati Ukrajinu i britansku vladu o privođenju Vladimira Putina i njegovih saradnika pravdi.

Pišući za The Telegraph, glavna državna tužiteljica Suella Braverman najavila je da će imenovati Sir Howarda Morrisona da pomogne u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i na Međunarodnom kaznenom sudu.

Morrison je cijelo desetljeće bio britanski sudija na ICC-ju i predsjedavao je suđenju lideru bosanskih Srba koje je rezultiralo doživotnom kaznom. Trenutno je služi u britanskom zatvoru, za koji se vjeruje da se nalazi na otoku Wightu.

Braverman je rekla da je taj potez pokazao britansku predanost tome da Putina i njegove vojnike privede pravdi, zbog čega bi na kraju mogli završiti u britanskom zatvoru.

“Može se činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristalicama, a danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru”, rekla je Braverman, dodavši da će se njegovim naizgled nedostižnim kaznenim progonom baviti predani i stručni odvjetnici kao što je Morrison.

Nadala se da će imenovanje Howarda Morrisona poslužiti kao “podsjetnik ruskim vojnicima i državnim dužnosnicima, posebno onima koji preispituju svoju ulogu u ovom ilegalnom ratu, da će njihova djela imati posljedice i da međunarodna pravda ima dalekosežan i moćan doseg”.

Morrison je u decembru 2011. godine izabran za jednog od šest sudija Međunarodnog kaznenog suda, a dužnost je obnašao do marta 2021.

Smatra se jednim od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih kaznenih pravnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Radiosarajevo.ba.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.