MUP Srbije se oglasio o srpskoj snajperistkinji

2479

Tokom današnjeg dana u svjetskim medijima pojavila se vijest o navodnom zarobljavanju srbijanske državljanke Danijele Lazović poznatije kao “snajperistkinja Bagira” od strane oružanih strana Ukrajine.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije demantovalo je ove navode, navodeći da se Lazović već dvije godine nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac.

“Istina je da je D. L., u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina, te stoga nikako nije mogla učestvovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Također, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. – Bagira”, navodi se u saopćenju.

Prethodno, brojni mediji prenijeli su informaciju o hapšenju Lazović koju su navodno potvrdile ukrajinske oružane snage, napisavši na zvaničnom profilu na Twitteru da je „ubijala ukrajinske zarobljenike 2014. godine“.

Ovo je tvit na koji su se svjetski mediji pozvali:

U tekstovima o “Bagiri” koji su objavljeni navodi se da se Lazović kao dobrovoljac priključila proruskim snagama prije nekoliko godina i da je sada zarobljena od strane ukrajinskih trupa.

Lazović se na teret stavljalo više od 40 likvidacija Ukrajinaca, a saborci su je navodno ostavili samu i ranjenu na bojnom polju. Navodno joj je po pronalasku ukazana neophodna medicinska pomoć. Kako navode ukrajinski mediji, Danijela je rekla kako su njeni rusku saborci otišli, znajući da je povrijeđena i da nisu htjeli da je povedu sa sobom, nadajući se da ću umrijeti. Prema njihovim tvrdnjama, Lazović je bila snajperista 11. divizije za specijalne specijalne operacije.

Inače, Lazović je porijeklom iz Gornjeg Milanovca i iza sebe ima burnu prošlost.

“Bagira” je bivša rukometašica koja je svojevremeno bila zamonašena, ali i osuđena za trgovinu drogom.

Zanimljivo je i to da je “mati Ksenija”, kako je bilo njeno monaško ime prvi put iza rešetaka završila upravo dok je nosila mantiju.

Naime, otkriveno je da ona zapravo diluje narkotike, koje nerijetko i sama konzumira. Zbog tog dijela je uhapšena i osuđena na zatvorsku kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, doslovno nestaje. Prekida kontakte sa porodicom, prijateljima i počinje potpuno novi život. Srbiju napušta novembra 2014. godine.

Protiv Danijele Lazović viši javni tužilac u Beogradu je juna 2015. godine preduzeo dokazne radnje zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično djelo učestvovanje u ratu ili u oružanim sukobima. Pošto se nije odazivala pozivima, naloženo je da se ona dovede na saslušanje, ali je policija utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, kao i da članovi porodice ne znaju gdje se ona nalazi.

Srbiju u izgnanstvu nije zaboravila, a tokom intervjua koji je svojevremeno dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnosti prema Rusiji i njenom narodu.

U javnosti se u junu 2016. godine pojavila informacija o pogibiji Bagire u sukobu sa ukrajinskim snagama bezbjednosti u okolini mjesta Gorolovka, ali se ispostavilo da je reč o dezinformaciji. Sada se, šest godina kasnije, ponovo našla u žiži svjetske javnosti i to zbog lažnog hapšenja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.