/VIDEO/ Muslimanski bataljon ‘Krim’ oslobodio selo od Rusa u Kijevskoj oblasti

1252

Nakon što je Rusije 2014. godine izvršila aneksiju Krima brojni tatarski muslimani su napustili svoja ognjišta. Sredinom 2015. godine u Ukrajini je osnovana jedinica sastavljena od tatarskih muslimana. Od tada su oni dio ukrajinskih snaga. Jedinica nazvana Muslimanski bataljon ‘Krim’ ovih dana učestvuje u odbrani Ukrajine od ruske agresije. Jučer je objavljen snimak na kojem se vidi da su krimski borci oslobodili selo Motižin u Kojevskoj oblasti.

Na snimku ispod vidimo komandanta krimskih boraca Isu Akajeva kako šalje poruku muslimanima koji se bore u redovima ruskog agresora.
Prvo je podsjetio na zločine Rusije protiv muslimana, a onda se obratio muslimanim koji su svojevoljno došli u Ukrajinu da ratuju za Putina:

“Svim onim otpadnicima koji su u redovima oružanih snaga Rusije želim da prenesem da u Ukrajini ima dovoljno mjesta za sve vas! Sahranićemo vas sve, samo nemojte zaboraviti staviti sjemenke (suncokreta) u svoje džepove, kako bi (na vešem grobu) izrasli suncokreti.”

Rusija je u martu 2014. godine, nakon referenduma ove autonomne pokrajine, izvršila aneksiju poluostrva Krim, većinski naseljenog ruskom populacijom, koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine.
Krimske Tatare je 1944. godine iz njihove domovine protjerao sovjetski lider Josif Visarionovič Staljin, optuživši ih da sarađuju sa nacističkom Njemačkom protiv Sovjetskog Saveza. Raseljeni su u dijelove centralne Azije i Kavkaza. Velika zajednica krimskih Tatara naselila se u Turskoj, bježeći pred progonima Sovjeta.

Raspadom Sovjetskog Saveza, početkom 1990-tih godine, krimski Tatari su se u skupinama vraćali u svoju domovinu. Danas ih oko 300 hiljada živi na poluostrvu, što je oko 12 posto ukupne populacije na Krimu.

Izvor Saff
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.