Amerikanci u Poljskoj obučavaju pripadnike vojske Ukrajine

618

Trupe Sjedinjenih Američkih Država smještene u Poljskoj pružaju Ukrajincima obuku u rukovanju oružjem koje stiže sa Zapada, piše CNN.

Ova obuka je dio napora da se pomogne Ukrajini u odbijanju ruskih napada. Predsjednik SAD-a, Joe Biden je u ponedjeljak izjavio da američke snage pomažu u treningu ukrajinskih trupa. Radi se o trupama koje su raspoređene da pojačaju NATO na istočnom krilu nakon ruske invazije Ukrajine.

U toku posjete Poljske, Biden je direktno od američkih trupa smještenih tamo čuo kako obezbjeđuju taktička oružja i trening Ukrajincima.

CNN-ov izvor je rekao da iako američke trupe osiguravaju određene instrukcije Ukrajincima, ne radi se o formalizovanom treningu. Više se radi o taktičkoj obuci u trenutku, kao što je pokazivanje kako se koriste Javelini i slična oprema koja stiže sa zapada.

General Tod D. Wolters je pred američkim kongresom rekao kako američke trupe osiguravaju savjete i pomoć u vezi sa opremom ali da trenutno ne postoji proces treniranja vojnih snaga iz Ukrajine u Poljskoj.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.