Zorana i Elma o rodnoj ravnopravnosti

1431

Predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa profesorkom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Elmom Elfić Zukorlić o unapređenju rodne ravnopravnosti i položaju žena u politici i akademskoj zajednici.

One su razgovarale i o potpisivanju protokola o saradnji između Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji bi trebao da utiče na promjenu svijesti o položaju žene u novopazarskom kraju, kao i na zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja, pritisaka i različitih vrsta uznemiravanja.

“Verujem da kroz zajedničku saradnju možemo doprineti rušenju rodnih stereotipa i unapređenju položaja žena u svim sferama društva, kako političkoj, tako i ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i naučnoj. Ne postoji nijedan razlog da nemamo više žena na rukovodećim pozicijama i mestima na kojima se donose odluke. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je otvoreno za saradnju i realizaciju zajedničkih aktivnosti”, izjavila je Mihajlović, navedeno je u saopćenju Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Slide

Elma Elfić Zukorlić istakla je da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kroz razne aktivnosti promovisao prava žena.

“Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je ustanova koja je od samog osnivanja promovisala principe rodne ravnopravnosti, što je u godinama svog postojanja i dokazala postavljajući žene na odgovorna, rukovodeća mjesta. Kao takva ustanova, u gradu Novom Pazaru, u zemlji i regionu prepoznata je kao primjer dobre prakse”, navela je Elfić Zukorlić.

Preview

Izvor: Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.