The New York Times: Zbog uloge žrtve, Srbija ostaje uz Rusiju

611

Bez obzira na svoje prošle zločine, Srbija uvijek vidi sebe kao žrtvu, ne agresora, a i njena politika se upravo zasniva na kultu žrtve, koji se gradi na osjećajima prezira prema Zapadu, piše The New York Times uoči izbora u ovoj zemlji.

Svjestan bijesa i još nezaliječenih rana koje su ostale nakon što je NATO bombardirao Srbiju prije više od 20 godina, ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič pojavio se na televiziji nakon što je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju, u nadi da će podići simpatije kod građana Srbije, navodi se u članku.

Međutim, umjesto toga, ambasador je morao sjediti te gledati i slušati proruske komentatore te duge snimke ruskog predsjednika Vladimira Putina koji proglašava njegovu zemlju leglom nacista.

Cijela emisija je trajala tri sata, a više od pola je bilo posvećeno Putinu.

Kada se ambasador požalio producentu Happy TV, provladine televizije, dodaje se u članku, dobio je odgovor da to ne shvata lično te da je Putin “dobar za gledanost”.
Po ‘Informeru’ je ‘Ukrajina napala Rusiju’

Ruski lider, kojeg mnogi na Zapadu vide kao ratnog zločinca, u Srbiji služi za privlačenje gledatelja, navodi NYT, spominjući i mural Putinu uz koji je napisana riječ “brat”.

“Dio Putinove primamljivosti leži u njegovom imidžu čvrstog lidera, što je privlačan model za predsjednika Aleksandra Vučića, sve više autoritarnog vođu Srbije, kao i premijera Viktora Orbana, neprijateljski raspoloženog iliberalnog lidera Mađarske. Uoči izbora u nedjelju, oba lidera također gledaju na Rusiju kao pouzdan izvor za privlačenje glasača. Ankete pokazuju da će obojica pobijediti”, piše u tekstu.

Ističe se da u Srbiji postoji i mitološka verzija prošlost prema kojoj se Rusija predstavlja kao bratska slavenska i pravoslavna zemlja, a tu je i kult žrtve.

Pshioterapeuti objašnjavaju nedostatak empatije prema patnjama Ukrajinaca među mnogim građanima Srbije neizliječenom traumom.

“Osjećaj žrtve je dubok u Srbiji, pa se zločini počinjeni tokom ratova na Balkanu 90-tih posmatraju kao odbrana i odgovor na patnje nanijete Srbima, kao što Putin predstavlja svoju krvavu invaziju na Ukrajinu kao pravičan napor da zaštiti proganjane etničke Ruse koji pripadaju ‘ruskom svijetu'”, piše magazin.

Boško Jakšić, novinar i kolumnista, objašnjava za NYT da je to inačica onoga što nacionalisti zovu “velika Srbija”.

Američki list navodi i primjer Informera, tabloida koji, navodi, često reflektira mišljenje Vučića te koji je prošlog mjeseca objavio naslovnicu “Ukrajina napada Rusiju!”.

Mediji su, dodaje se, malo ublažili stav – Rusija se nikada ne kritizira, ali napadi na Ukrajinu su smanjeni.
‘Nije toliko proruska koliko mrzi NATO’

Ukrajnski ambasador pozdravio je ovu promjeni, ali je rekao da se, zbog “traume koja se desila prije 23 godine, sve što se loše dešava u svijetu vidi kao krivica Amerike”.

Vučić je izbjegao uvođenje sankcija Rusiji, ali je Srbija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda osudila rusku invaziju, zbog čega je dobila pohvalu i američkih zvaničnika.

S druge strane, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Beograd dobro mjesto da se održe mirovni pregovori između Moskve i Kijeva.

Srbi koji žele da se njihova zemlja pridruži Evropskoj uniji i prestane igrati između Zapada i Istoka optužuju Vučića za dvostruku igru.

Vladimir Međak, potpredsjednik Evropskog pokreta Srbije, grupe koja lobira za članstvo u EU, kaže za NYT da Srbija “nije toliko proruska koliko mrzi NATO”.

Umjesto da idemo prema Evropi, dodaje, “mi još uvek pričamo o tome šta se desilo 90-tih, i to je beskonačno tako jer smo zaglavljeni u istoj stvari svaki put iznova”.

“Više od dva desetljeća nakon što su završene borbe na Balkanu, mnogi Srbi još uvijek negiraju ratne zločine u Srebrenici, gdje su srpski vojnici ubili više od 8.000 muslimana 1995. godine, te na Kosovu, gdje su brutalni progoni koje su vršli Srbi nad etničkim Albancima doveli do kamapnje bombardiranja koju je proveo NATO – oni to preokreću na patnju koja je nanesena etničkim Srbima”, piše list.

Na protestima ispred američke ambasade u Beogradu održane su proruske demontracije.
‘Svi drugi imaju priču o viktimizaciji’

Damnjan Knežević, vođa Narodne patrole, ultradesničarske grupe koja je organizirala okupljanje, kaže da je solidaran s Rusijom jer se na Zapadu prikazuje kao agresor, baš kao i Srbija 1990-tih.

“Srbija je u stvarnosti bila najveća žrtva”, ističe, dodajući da je “imala dužnost da zaštiti svoj narod” u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, kao što sada Rusija mora to uraditi za Ruse u Ukrajini.

Boško Obradović, lider konzervativne stranke Dveri, navodi da mu je žao civilnih žrtava u Ukrajini, ali insistira da “NATO imao ogromnu odgovornost” za njihovu sudbinu.

Tekst amaričkog magazina završava sa izjavom Predraga Markovića, direktora Instituta za savremenu historiju u Beogradu, koji zaključuje da je jedina zemlja u Evropi koja je u potpunosti priznala svoje prošle zločine bila Njemačka nakon Drugog svjetsko rata.

“Svi drugi imaju priču o viktimizaciji.”
Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.