Pomor ribe u rijeci Raška! Šta je uzrok?!

803

Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati, objavio je Šef Ribočuvarske službe “Vidre” iz Kraljeva Slobodan Ilić, rekao je da su ribočuvari u srijedu prvo primjetili uginule sitne ribe na ušću Raške u Ibar.

Daljom kontrolom primjećeno je uginuće skobalja, mrene, klena. Kontrolisana je rijeka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Riječ je o ozbiljnom zagađenju i velikoj količini ribe”, naveo je Ilić.

Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtjev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uzorkovala vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz rijeke Raške.

Šefica odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić rekla je da će rezultati analiza ukazati na uzrok zagađenja.

S obzirom na povećan vodostaj rijeke Raške usled padavina na području Novog Pazara i vodostaj rijeke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja”, rekla je Pašajlićeva.

Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom Polju, odakle se Kraljevčani snabdijevaju vodom.

Izvor: Sandžak danas/RTS