/VIDEO/Najsnažniji udarac u historiji fudbala: Projektil od 221 km/h ne bi zaustavilo pet golmana!

840

Mnogi se pitaju koji je najsnažniji udarac ikad zabilježen u historiji fudbala.

Kada je u pitanju snaga udaraca mnogim prvo na pamet padnu igrači kao što su Adriano ili Roberto Carlos koji su imali zaista raznoe udarce.

U posljednje tri decenije otkad se počela voditi statistika o snazi udarca zabilježeno je nekoliko slučajeva gdje je lopta putovala brzinom većom od 100 km/h.

Tako je legendarni Adriano Imperator još 2004. godine na meču Inter – Palermo uspio šutirati loptu koja je putovala brzinom 140 km/h. Prečka se tada tresla nekoliko minuta na San Siru.

Zlatan Ibrahimović je imao šut jačine 149.7 kmh dok je kao igrač PSG-a zabio gol Anderlechtu u Ligi prvaka. Bilježe se i supersnažni šutevi Davida Trezegueta (154.4 km/h) te Ronalda koemana 188 km/h.

Ipak, aspolutni rekorder je Ronny Heberson koji je već neko vrijeme u penziji. Radi se o igraču koji je od poznatih klubova igrao za Sporting Lisabon i Herthu.

Dok je igrao za portuglaskog velikana uspio je realizovati najsnažniji šut u historiji fudbala. Bila je to ”raketa” od 221 km/h što zvuči nevjerovatno.

Brazilac je 2007. godine šutirao sa ivice kaznenog prostora i to iz slobodnog udarca. Šut je bio toliko snažan da bi ga teško zaustavila i petorica golmana.

Inače, dok je igrao za Herthu također je postigao sjajan gol iz slobodnjaka. Tada je lopta putovala značajno sporije, od skromnih 119 km/h.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.