Aleksandar Vučić

Vučić: Kosovski sporazm je pregažen, Kosovo je prije 5 minuta podnijelo zahtjev

1473

Ministarska spoljnih poslova Kosova Donika Gervala predala je zahtev za ulazak Kosova u Savet Evrope i time je da su pregazili Vašingtonski sporazum i posle desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma. Pregazili su i Rezolucijiu 1244, koju ni oni ni njihovi mentori nikada nisu poštovali, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu i pružimo odgovor. Zato sam za sutra zakazao savjet za Nacionalnu bezbjednost. U narednim nedeljama daćemo sve od sebe, da se borimo i čuvamo našu zemlju – kazao je Vučić.

Kako kaže, “jasno je da ključne zapadne zemlje vode ovu igru”.

– Mi smo mala zemlja, pokušaćemo da im se na miran način suprostavimo. Život je borba i borićemo se, nema povlačenja, nema predaje i nema sklanjanja pred ucijenama i ultimatumima- kazao je Vučić.
“Priština dobila podršku Partnerstva za mir”

Govoreći o članstvu Kosova u Savijetu Evrope, Vučić kaže da ne zna da li Priština ima većinu ili ne, “ako računam sve zemlje, to je negde do 70 odsto”.
Savijet Evrope

Savet Evrope

– Ako bi svi oni koji su priznavači kosovske nezavisnosti, glasali za članstvo, to bi bilo toliko – rekao je Vučić.

Ukazao je da ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu.

– Kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost – istakao je Vučić.

Kako kaže, Priština je dobila i podršku SAD za Partnerstvo za mir, jer je to, kako je rekao, to njihovo čedo koje su oni dadiljali i ljuljali.
Čemu potpisivanje sporazuma ako se ne poštuju?

Sve to njima ne vrijedi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svijetlo. To je jedan od načina pritiska na ovih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, i naravno postoji veliki pritisak na Srbiju da ona to učini – rekao je Vučić.

On je upitao zašto uopšte pregovaramo i razgovaramo, idemo u Brisel kad Priština niti je, niti ima namjeru da ispoštuje bilo šta od dogovorenog što se iz ovog i vidi.

A što nas zovete na razgovor o bilo čemu? Kad šta god da potpišemo sa Albancima, oni ne ispoštuju ništa? Hoćete tobože kompromisna riješenja, a da onda oni ne važe. Znam da se neki raduju tome, iako to nije problem za Vučića već za našu zemlju – kazao je on.

Upiran da prokomentariše izjavu Josipa Juratovića koji je izjavio da Vučić na različitim mjestima daje različite izjave, rekao je da ne vjeruje da je “to rekao moj veliki drug Juratović”.

Josip Juratović

To je za mene gotovo neverovatno. A možda je to kada uđete u vlast, pa moć udari u glavu. Ali da vidimo šta ja to pričam: kad odem u Moskvu, kažem da je Srbija na evropskom putu ali i da želimo dobre odnose sa Rusijom, kad odem u Brisel pričam da je na evropskom putu, i kad odem u Kinu, i njima uvijek kažem da je Srbija na evropskom putu. U kom selu, gradu, sam ispričao nešto drugačije? Oni misle da imaju pravo da naređuju kao će Srbija da se ponaša – kazao je Vučić.

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.