Gasi se proizvodnja Fiata 500L u Kargujevcu, radnicima ponuđene dvije opcije /VIDEO/

683

Kompanija je inače u većinskom vlasništvu FCA Italy S.P.A. dok trećina pripada Srbiji

Proizvodnja Fiata 500L u Kragujevcu protekle sedmice dovedena je u pitanje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je otvaranje pogona za proizvodnju električnih automobila, a zatim su i iz menadžmenta firme dostavili nove ponude radnicima – što je izazvalo negodovanje.

Jučer su radnici protestovali ispred fabrike odakle su prošetali do centra grada i gradske skupštine od koje su zatražili pomoć zbog novih ponuda menadžmenta firme.

Naime, radnicima su date dvije opcije – odlazak na rad u inostranstvo ili otkaz.

Prema tvrdnjama sindikata ove kompanije, menadžment kompanije ponudio je radnicima dvogodišnji posao u Češkoj, Slovačkoj, Italiji i Nemačkoj, ili raskid ugovora o radu uz otpremnine.

Oni navode i da poslodavac privremeno zatvara fabriku radi priprema za početak proizvodnje automobila na električni pogon, a poručili su da će poduzeti sve potrebne mjere protiv namjere kompanije da otpuštanjem radnika potpuno obustave rad fabrike.

Kompanija je inače u većinskom vlasništvu FCA Italy S.P.A. dok trećina pripada Srbiji. Zapošljavaju 2.100 radnika. Ni iz kompanije, niti državnog vrha se nisu oglasili o ovim problemima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.