Na zgradama snajperisti, blokiran Dom zdravlja! Opsadno stanje u Sarajevu!

1032

Građani Sarajeva ogorčeni su jer je od jutros blokiran prilaz Domu zdravlja Centar zbog održavanja prve bosanskohercegovačke povorske ponosa.

Kako nam je potvrdio Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, policija dozvoljava prilaz samo za Hitne medicinske slučajeve.

“Ovo je jedan nonsens. Zdravlje građana ne bi smjelo biti ugroženo ni po kojiu cijenu. U gradu je opsadno stanje. Sve živo je blokirano. Čujem kako neki ljudi ne mogu prići ni do svojih stanova, a kamoli pacijenti do Doma zdravlja”, rekao nam je Šarkić.

Dom zdravlja Centar pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 70.294 stanovnika koji žive na području Općine Centar, a vikendom je dežurni centar koji pruža zaštitu i za mještane drugih općina, naročito općina Stari Grad i Vogošća.

Veliki dio Općine Centar i drugih dijelova Sarajeva bit će blokiran danas do 14 sati, do kad je najavljeno trajanje povorke ponosa. Više od 1.000 policajaca raspoređenih širom grada osiguravaju da ovaj događaj prođe bez incidenata.

Međutim, čini se kako brojni građani nisu bili spremni za blokade zbog čega se od jutros žale jer im policija ne dozvoljava prilaze u brojne ulice.
Hiljade policijskih službenika danas se mogu vidjeti širom Sarajeva, a građani kažu kako ne pamte veće mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH.

Gotovo u svakoj ulici u centru grada dežuraju policajci, a dužinom kompletne rute kojom se šetaju učesnici povorke, od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine, raspoređene su stotine policajaca.

Na krovovima zgrada također su na oprezu i pripadnici antisnajperske zaštite.

Foto I.S/Klix.ba

Svi ulazi prema povorci su blokirani, a na povorku se moglo ući samo iz ulice Kulovića u periodu od 11:00 do 12:00 sati.

Sporedne ulice koje vode do povorke također su osigurane, a policajci ne dozvoljavaju nikome da se približi učesnicima povorke. Kako su nam se požalili brojni građani, mnogi nisu mogli prići ni do svoji domova, a blokiran je i prilaz do Doma zdravlja u Vrazovoj ulici.

Foto D.Ć/Klix.ba

U pojedinim ulicama postavljene su betonske barikade, a ulica Koševo blokirana je čak autobusom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uložili su sve materijalne i ljudske kapacitete kako bi se povorka održala nesmetano i bez ikakvih incidenata. Veliku podršku pružaju im i policajci iz drugih kantona te Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Policijski službenici su od ranih jutarnjih sati započeli sa aktivnostima provođenja mjera sigurnosti koje su uključile i kontradiverzuioni pregled kompletnog prostora na kojem se održava povorka. Zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava, policajci su pregledali sve saksije, šahtove, ruksake svih učesnika, ugostiteljske objekte, radnje…

Povorka ponosa koja je krenula od 12 sati ispred Vječne vatre, a trebala bi završiti u 14:00 sati na Trgu Bosne i Hercegovine do sada protiče bez ikakvih incidenata.

Izvor: Sandžak danas/Klix.ba