Bajram Begaj novi predsjednik Albanije

724

Skupština Albanije izabrala je danas u četvrtom krugu glasanja dosadašnjeg načelnika Generalštaba Bajrama Begaja za novog predsjednika, prenosi Tanjug.Za njegov izbor tajnim glasanjem se izjasnilo 78 poslanika, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Begaja je za predsjedničkog kandidata predložilo 37 poslanika Socijalističke partije premijera Edija Rame, prenosi ABC Albanija.Rama je pred poslanicima rekao da će Begaj biti “normalan predsjednik jedne normalne zemlje”.

Begaj će na čelu države naslijediti Ilira Metu, a njegov mandat trajat će pet godina.General-major Bajram Begaj postao je načelnik Generalštaba albanskih oružanih snaga 2020. godine nakon što je obavljao različite funkcije u vojsci, uglavnom u oblasti medicine.Izbor novog predsjednika već je propao tokom tri kruga u kojima su bile potrebne tri petine glasova u parlamentu koji ima 140 mjesta, navodi Reuters.

U posljednja dva kruga potrebna je prosta većina, a Ramina stranka ima 74 mandata.Uloga predsjednika je uglavnom protokolarna, iako ima određena ovlaštenja nad pravosuđem i vojskom, navodi Reuters.

Izvor : Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.