OVO SU NOVE CIJENE GORIVA Evo koliko ćemo narednih dana plaćati benzin i dizel

2031

Objavljene su nove cene goriva. Evrodizel se će od 15 sati danas do petka 17. juna u isto vreme prodavati po ceni od najviše 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 198 dinara za litar.

Prethodno je dizel koštao 206 dinara, a benzin 193 dinara. Za prethodna tri meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je više od 20 dinara, a litar benzina za 17 dinara. Tačnije, 11. marta litar evrodizela je koštao 188 dinara, a benzina 176 dinara.

Vlada Srbije produžila je prije dvije nedelje trajanje Uredbe o ograničenju cijene naftnih derivata do 30. juna. To praktično znači da će država do kraja mjeseca formirati cijenu goriva svakog petka, a vrlo je moguće da se uredba biti produžena i tokom ljeta.

Nafta ide i na 140 dolara

Cijena nafte dostigla je 123 dolara i vraća se na rekordne nivoe. Pre tri nedelje barel je bio jeftiniji i do 14 dolara, a najave međunarodnih finansijski institucija je da treba očekivati još veće cijene.

Američki institut za naftu procenjuje da su zalihe benzina u SAD porasle prošle nedelje za 1,82 miliona barela.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cijene nafte i benzina treba ovog ljeta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja “crnog zlata” i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cijena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u periodu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu.

gorivo benzin

gorivo benzin

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.