Novi Pazar: Petoro učenika OŠ“Bratstvo” među najboljim u državi

434

Petoro učenika Osnovne škole “Bratstvo” bilo je među najboljim na nedavno održanim republičkim takmičenjima iz hemije, fizike, historije i bosanskog jezika.

Posebno su bili zapaženi na takmičenju iz hemije gdje su prva dva mjesta pripala Sergeju Kneževiću (maksimalnih 100 bodova) i Semri Crnišanin (98 bodova). Pored prvog mjesta iz hemije, Sergej je osvojio i drugo mjesto na takmičenju iz fizike sakupivši 95 bodova.

Za smotru najboljih mladih hemičara i fizičara, kako je rekao, Sergej se pripremao nekoliko mjeseci, po dva sata dnevno nakon redovne nastave.

“Fiziku i hemiju sam zavoleo od malih nogu. Uvek me zanimalo kako predmeti iz našeg svakodnevnog života funkcionišu, kako i šta rade obične kućne hemikalije i zbog toga mi je učenje postalo zabavno i zanimljivo. Zadaci na takmičenjima su bili teški, a bilo mi je i veoma naporno jer su testovi bili istog dana, jedan za drugim, zbog čega sam, bez pauze, proveo pet sati u jednoj učinioci”, kazao je ovaj stidljivi mladić.

Sergejeva i Semrina nastavnica hemije Elvira Ugljanin istakla je da je ponosna na svoje učenike, te da, zbog izuzetno jake konkurencije i manjka laboratorijskih vježbi, nije očekivala takav uspjeh.

“Njih dvoje su genijalci, imaju svoje, posebne, pristupe u riješavanju zadataka, a iako smo se dugo pripremali, za ovaj uspjeh je zaslužan njihov samostalan rad”, rekla je Ugljanin.

Pored njih, učenici sedmog razreda Ratko Raičević i Sava Jolović bili su drugi i treći na takmičenju iz historije, uz mentorstvo nastavnice Vesne Raičević. Adna Jašarević bila je treća na takmičenju iz bosanskog jezika, a njena nastavnica je Elida Lekpek.

Direktor ove škole Dejan Kulundžić rekao je radiju Sto plus da se ne pamti da je toliko učenika u jednoj školskoj godini ostvarilo takve rezultate na republičkim takmičenjima.

“Ovo je još jedan dokaz da se, osim ulaganja u renoviranje škole i stvaranje što boljih uslova za učenike, u našoj školi temeljno radi. Ovo je veliki uspjeh za đake, njihove nastavnike, roditelje, ali i Novi Pazar”, poručio je Kulundžić.

Izvor Radio Sto Plus
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.