struja

Krah srpske diplomatije na Kosovu: Milionske dugove za struju platiće Srbija

944

Srbija je u Briselu sa predstavnicima Kosova potpisala dokument o primeni dijelova energetskog sporazuma koji je dogovoren još 2013. godine. Nakon sastanka, na kome je stavljen paraf na sporazum simbolično nazvan Mapa puta, osim predstavnika međunarodne zajednice kao posrednika, posebno su bili zadovoljni zvaničnici Prištine, jer će dugove za struju koju stanovnici sjevera Kosova ne plaćaju pune dvije decenije, ubuduće plaćati Srbija.

I to je ključni momenat ovog dogovora, kao i činjenica da je Srbija, poslije godina odbijanja, na kraju pristala da osnuje firmu “Elektrosever“ po zakonima Kosova, prenosi Nova.rs.

Vijest da je postignut sporazum objavio je u ponedjeljak predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i taj dogovor pozdravio kao “veliki korak napred“. I činjenica je da on to i jeste, prije svega za kosovsku stranu i Lajčaka kome je to prvi sporazum koji je uspio da realizuje u protekle dvije godine.
Šta je potpisano

Dokument koji su potpisale obje strane ima devet tačaka koje predviđaju rokove, obaveze i način realizacije svega što je dogovoreno. Ukratko, srpska kompanija “Elektrosever“ treba da dobije licencu za snabdijevanje u roku od sedam dana, a zatim da dostavi spisak potrošača.

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora o obavezama, balansnoj snazi, distribuciji… Sve to treba da bude urađeno u roku od 100 dana od dobijanja licence, kada nadležni na Kosovu tu licencu mogu i da suspenduju u slučaju nepoštovanja odredaba dogovorenih sporazumom. Doduše, ne bez konsultacija sa zvaničnicima EU.
O čemu se zapravo radi

Srbiji nikada niko nije branio da registruje preduzeće “Elektrosever“, ali po zakonima Kosova. Od 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum, a zatim i energetski, koji je sve ovo podrazumjevao, Srbija je insistirala da se firma registruje po srpskim zakonima, jer je riječ o srpskoj teritoriji, i da na taj način posluje.

I oko toga je bio osnovni sukob.

“I ono što se sada desilo je da smo mi sada prihvatili da registrujemo firmu po njihovim zakonima”, navodi izvor Nova.rs u Vladi Srbije i objašnjava šta je tu problem i zašto se sa tim do sada odugovlačilo.
Račun za struju i za sjever Kosova

“Mi ćemo registrovati firmu ‘Elektrosever’ i počećemo da distribuiramo struju na sjever Kosova i da je naplaćujemo. I tu nastaje problem, jer će biti onih koji neće htjeti da plate struju, a mi nemamo izvršni mehanizam da na Kosovu naplatimo dugovanja. To je moguće samo preko kosovskih sudova i na osnovu kosovskih zakona, a to znači da priznamo kosovski sud i zakone”, objašnjava sagovornik Nova.rs.

Dakle, važno pitanje je kako će “Elektrosever“ utužiti potrošače ako ne plaćaju struju.
Ko će plaćati dugove?

Stanovništvo na sjeveru Kosova više od dvije decenije struju nije plaćalo. Ta dugovanja turskom distributeru pokrivao je Kosovski operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova.

Prema podacima KOSTT, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona eura. Nema preciznog podatka koliki je minus napravljen od 1999. Nije jasno ni da li će dug morati da se plati retroaktivno.

Izvor: Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.