Na Donjoj Pešteri se formiralo jezero

6590

Na Donjoj Pešteri, na putu iz pravca Delimeđa ka Melajama, s desne strane, formiralo se jezero.

Nastalo je jer su mještani obližnjih sela očistili kanale rječica u potoka i vodu sproveli na mjestu gdje je ranije bila ogramna rupa. U jezeru već ima riba.

Nastavnik škole u Delimeđu, Samed Demirović je rekao da su se prošlog vikenda rganizirali i u zajedničkoj akciji očisti smeće sa obala novonastalog jezera, te da je ono potencijalno izletište.

“Došlo je do stvaranja, sada, jedne prirodne ljepote. Formiralo se jezero površine četiri hektara, na nekim mjestima dubine i do sedam metara. Pojavile su se i razne ptice i zavređuje pažnju svih koji prolaze ovim putem”, rekao je Demirović.

Pojasnio je da je jezero nastalo na nesavjesnu inicijativu mještana u Melaju, Gujiću i Baćici koji su očistili kanale rječica u svojim selima i vodu sproveli do rupe nastale od materijala korišćenje za nasipanje puteva.

Samed Demirović

Samed Demirović

On je uputio poziv da se na tom smeću više ne ostavlja kabasti opad i ne bacaju nikakvo smeće i potvrdio da već postoji više ideja u pravcu da se na ovom mjestu napravi izletiše, postave klupe ili eventulano napravi plaža sa pratećom infrastruktura.

Ovo mjesto je ranije bilo jedno od staništa roda, a među već brojnim pticama koje se mogu primjetiti na jezeru su i rječni galebovi. Na jezeru ima i pecaroša i sve je veći broj prolaznika koji zastanu s automobilima i pruže pogled na ovaj, već prirodni prostor.

Izvor: SNews.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.