Turski mediji:Turska treba da istupi iz NATO i okrene se Rusiji,Kini i Iranu

773

„DŽUMHURIJET“ – jedan od najuticajnijih i najvažnijih turskih listova – objavio je da Turska nije imala nikakve vajde od decenijskog članstva u NATO i da treba da ga napusti.„Za 70 godina članstva u alijansi, Turska nije imala ni jednu opipljivu korist, a jedini argument u prilog ostajanja u vojnom bloku je pravo veta unutar alijanse. A istupanje iz NATO doneće niz prednosti Ankari“ – nedvosmislen je turski list.

I precizira: „Ako Turska napusti Alijansu, granica NATO će ići linijom severoistočna granica Grčke-Egejsko more-Krit-Južni Kipar-Izrael, a ta promena će prvenstveno pogoditi planove SAD. Moraće da se odreknu ideje o pretvaranje Crnog mora u `NATO jezero`. Doduše, SAD to ne mogu postići ni sa Turskom u sastavu alijanse“.


„Džumhurijet“ navodi i da će istupanje Turske iz pakta značiti neuspeh američkih planova za uticaj na Kavkazu i u Centralnoj Aziji. I ukazuje:„Za samu Tursku bi napuštanje NATO značilo prelazak na strateško partnerstvo sa Rusijom i Iranom, kao i integraciju u Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS. Osim toga, po izlasku iz alijanse, SAD više neće moći da primoravaju Tursku da učini bilo šta u njihovom (američkom) interesu, a u Evroaziji će Turska imati snažnu vojnu moć“.

Ako je suditi po izjavama američkog državnog sekretara, Entoni Blinkena, SAD ne zamišljaju budućnost NATO bez Turske.Štaviše, SAD planiraju da i dalje kontrolišu Ankaru, da zadrže njenu vezanost za Zapad i da obezbede podrške Ankare u nekim kritičnim pitanjima.„Džumhurijet“ zaključuje da Turska mora da „preseče pupčanu vrpcu koja je vezuje sa NATO“ i da Amerikancima zatvori Crno more i pristup Kavkazu i Centralnoj Aziji. A sama da postane „deo Velikog evroazijskog partnerstva i novog sveta“.

balkanspress

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.