(VIDEO) Turska policija efikasna protiv LGBT provokatora i paradiranja

780

U petak, 20. maja 2022. godine, turska policija uspješno je reagovala i uhapsila na desetine studenata koji su pokušali da organizuju takozvanu paradu ponosa na Boğaziçi Univerzitetu (Boğaziçi Üniversitesi) u Istanbulu. Kako izvještava američki Washington Post, uhapšeni su svi učesnici koji su pokušali da organizuju pomenutu paradu.

O broju uhapšenih provokatora navode se različite cifre, tako da prema jednim izvorima imamo brojku od pedeset, a prema drugim od sedamdeset uhapšenih provokatora.Kako navodi portal ahvalnews.com, organiziranje svih LGBT skupova i događaja, među kojima spada i takozvana parada ponosa, zabranjeno je u Türkiye još od 2015. godine.

Kada su u pitanju tolerancija prema LGBT osobama i prava koja imaju u Evropi, dostupan je izvještaj koji je za ovu godine objavila ILGA – International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (Međunarodna lezbijska, gej, biseksualna, trans i interseks asocijacija). Prema tom izvještaju Türkiye zauzima drugo mjesto u Evropi, i to odmah nakon Azerbejdžana, kao najgore mjesto po pitanju prava LGBT osoba.

Što se tiče Boğaziçi Univerziteta, ovo nije prvi slučaj kada je turska policija morala da reaguje zbog LBGT provokatora koji studiraju na pomenutom univerzitetu. Naime, kako piše BBC, krajem januara 2021. godine turska policija je uhapsila četiri studenta koja su učestovala u provokaciji i vrijeđanju vjerskih osjećanja dvije milijarde muslimana u svijetu.


Radi se o tome da su ti provokatori naslikali sliku u kojoj prikazuju Kabu, a iznad (ili pored) nje simbole duginih boja, odnosno simbole koji se zloupotrebljavaju za promovisanje LGBT populacije. Ovakva uvreda nije mogla proći nekažnjeno, te su studenti odmah uhapšeni.Međutim, žalosno je to da su neki mediji ovaj događaj prenijeli kao hapšenje studenata zbog navodnog umjetničkog djela, ne uzimajući u obzir činjenicu da su ovim “umjetničkim” nedjelom uvrijedili osjećanja više od dvije milijardi muslimana širom svijeta. Nažalost, među onima koji su ovo djelo nazvali umjetničkim nalazi se i britanski BBC.Govoreći dalje o Boğaziçi Univerzitetu, javnost u Türkiye nije iznenađena da mnoge LGBT provokacije dolaze upravo sa ovog mjesta koje je povezano sa SAD-om. Naime, radi se o tome da je ovaj univerzitet osnovan još polovinom devetnaestog vijeka, tačnije 1863. godine. Ova institucija osnovana je pod nazivom Robert Koledž, prema jednom od osnivača ove institucije po imenu Christopher Robert, i taj naziv je zadržala sve do 1970. godine.

Ovaj univerzitet je prva američka visokoobrazovna institucija izvan SAD-a. Iako je univerzitet danas u potpunosti integrisan u turski obrazovni sistem i vodi ga turska administracija, i dalje je zadržao snažne veze sa obrazovnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama. Što se tiče predavanja na ovom univerzitetu, ona se odvijaju na engleskom jeziku.U nastavku možete pogledati snimak u kojem je prikazano hapšenje LGBT provokatora.

republikatyrkije

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.