Sramna odluka VLADE CG! Kontroliše REIZBOR REISA IZ, a potpuna autonomija za SPC

442

Sporni član 6. u Ugovoru IZuCG i Vlade Crne Gore
“Islamska Zajednica u Crnoj Gori će nakon izbora kandidata, a prije imenovanja reisa, o tome, a na povjerljiv način, obavijestiti Vladu Crne Gore.” – šesti je član Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori kojeg su u januaru 2012. godine potpisali reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i tadašnji premijer Igor Lukšić.

Sporni član je bio predmet rasprava u islamskoj zajednici već punih deset godina, prvenstveno jer je član 6. u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore kao sekularne države.

Ono što ovaj član čini presedanom je prijedlog Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom od koje Vlada Crne Gore ne traži isto što i od Islamske zajednice već istoj dozvoljava potpunu samostalnost ne ugrožavajući njenu autonomiju, što i jeste očekivano u bilo kojem ugovoru države sa vjerskim zajednicama.

U članu 2. Temeljnog ugovor Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve stoji:

“Nadležna crkvena vlast ima pravo da samostalno uređuje njezinu unutrašnju organizaciju i da osniva, mijenja, ukida ili priznaje crkveno-pravna lica prema odredbama pravoslavnog kanonskog prava i Ustava SPC. Nadležna crkvena vlast o tim odlukama obavještava organ državne uprave radi evidentiranja crkveno-pravnih lica u skladu sa državnim propisima. Nadležni državni organ je dužan da postupi po prijavi nadležnih crkvenih vlasti.”


Povodom ovog slučaja je, kao i ranijih godina, reagovala Stranka pravde i pomirenja, koja je ovaj tretman Vlade okarakterisala kao diskriminatorski po muslimane u Crnoj Gori navodeći da se ovim ugrožava autonomija Islamske zajednice.

“Svjedočimo brutalnoj diskriminaciji, neravnopravnosti u odnosima Vlade Crne Gore prema vjerskim zajednicama i crkvama, jednoj vrsti poniženja svih muslimana u Crnoj Gori ali i nastavku uvjeravanja sa najviših instanci u državi kako je sve u redu, kako je Crna Gora sekularna država, kako se ne miješa u rad Islamske zajednice, kako ima isti odnos prema svima i kako i dalje nemamo prava dići svoj glas protiv užasne diskriminacije i oduzimanje prava Bošnjacima i muslimanima u Crnoj Gori. To što pojedinci unutar institucija, kako vjerskih tako i društveno-političkih nemaju hrabrosti, intresa ili razuma da ustanu protiv ovakvih pojava nas neće spriječiti da ukazujemo i da se borimo protiv ovakvih pošasti.” – navodi se u saopštenju ove stranke.

Rfpress

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.