grom

TOKOM GRMLJAVINE NE NOSITE SA SOBOM ELEKTRIČNE UREĐAJE

615

Nestabilno vrijeme sa grmljavinom u ljetnjem periodu donosi i udare groma. Najnoviji se dogodio u bjelopoljskom selu Kradenik kada je stradao devetogodišnji dječak. Nesrećnih slučajeva sa fatalnim ishodima bilo je i ranije u bjelopoljskim krajevima.

Ljekari i meteorolozi kažu da se rizik od udara groma ne može spriječiti, ali da postoje preporuke koje u tim situacijama mogu da spriječe nesreću.

U bjelopoljskom Kradenika ništa nije slutilo na tragediju ali ubrzo su polje prekrili tamni oblaci prasak i grmljavilna, a od udara groma stradao je devetogodišnji dječak.
Nevzeta Mustajbašić i Nako Dervišević ističu da se udari groma dešavaju i to uglavnom popodne i predveče. Žao im je zbog tragedije komšija.


Dr Besim Kadić, rukovodilac službe Hitne pomoći Bijelog Polja, kaže da nijesu uspjeli da spase dječaku život. Direktan udar groma je izazvao zastoj srca. U ljekarskoj praksi imao je nekoliko takvih slučajeva.

“Imali smo i slučaj da je stradala i jedna žena, gdje je udar došao kroz utičnicu u kući”, kaže Kadić.

On preporučuje da pri ovakvim vremenskim prilikama treba baciti metalne predmete od sebe, skloniti se sa strane, čučnuti i smanjiti razmak između tijela i zemlje.

Pukom srećom jedan od pacijenata dr Kadića preživio je udar groma.

“Ne nosite sa sobom elektične uređaje, kablove, treba imati izolaciju, gumene ćizme, kabanice. To su stvari kojima se ometa protok elektriciteta između oblaka i površine zemlje i smanjujete rizik”, kaže meteorolog Branko Micev.

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.