Sjeničaci ogorčeni korupcijom u opštini, Novopazarci zadovoljni radom lokalne samouprave

353

U istraživanju je učestvovalo preko 11.000 punoljetnih građana u 50 gradova i opština u regionu Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije, u okviru programa “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”. U tom istraživanju uključene su bili grad Novi Pazar i opština Sjenica.

Radio Sto plus imao je uvid u ovo istraživanje, koje pokazuje da Novopazarci vide pozitivne pomake u informisanosti o radu gradske uprave i povećanju životnog standarda, ali ukazuju na negativnu privrednu situaciju u gradu.

Građani Novog Pazara najmanje su zadovoljni stanjem u saobraćaju, a smatraju da u ovom gradu najviše treba da se ulaže u kvalitet zdravstvenih usluga, pokazali su rezultati istaživanja koje je sproveo Cesid.

Foto: Anadolija

I u susjednoj Sjenici građani smatraju da najviše treba da se ulaže u kvalitnije zdravstvo, dok su najnezadovoljniji socijalnom pomoći najugroženijima.

Sjenica u kojoj je sprovedeno istraživanje u više od jednog ciklusa, u kojoj građani ne vide poboljšanje u istraživanim oblastima.

Sjeničaci smatraju da je porastao broj njihovih sugrađana koji koriste bijelu korupciju, odnosno prijateljske i rodbinske veze, imaju negativniji odnos prema opštini i opštinskim institucijama i ukazuju da nemaju dovoljno informacija o radu organa lokalne samouprave.