MALO KO ZNA DA JE ON BIO OTAC INDIRE RADIĆ: NEĆETE MOĆI VJEROVATI

1502

Indira Radić je folk, etno, turbo-folk, pop-folk pjevačica, koja je rođena u Bosni i Hercegovini, ali sa prebivalištem u Srbiji.

Indira je karijeru započela 1992. godine u produkcijskoj kući Južni vetar, pjevajući pjesme Daj mi obećanje, Iskreno mi kaži, Pamtimo ovo veče, Poljubi me i videćeš, Tužna vrbo, Moja će te ljubav stići, Ugasi me, Zbog tebe.

Indira je bila najpopularnija i najtiražnija pjevačica u Srbiji 2004. i 2005. godine, kada je imala veoma posjećene nastupe širom Balkana. Izdvajaju se i solistički koncerti u Zagrebu i Beogradu 1997. i 2004. godine, zatim dva koncerta u Sofiji, i veliki koncerti u Ohridu i Ljubljani. Godine 2005. dobila je Nagradu za najbolju pjevačicu na Balkanu, na Danima estrade nagradu za hit godine (April).

Radić je prvi javni nastup imala sa svega deset godina, kada je na molbu roditelja, na jednoj proslavi u hotelu Kardijal, u Tesliću, otpjevala pjesmu Nevernice moja, vrati mi se ti Kemala Malovčića.

Svoj prvi solistički album, Nagrada i kazna, snimila je 1992. godine upravo za produkcijsku kuću „Južni vetar”. Indira je za snimanje prve ploče izdvojila 20.000 maraka, ali nije mogla da je dobije budući da je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu te je koridor bio zatvoren.

U Sarajevu se 1991. prijavila za Prvi glas Bosne i Hercegovine, čiji je sponzor bio sarajevski nedeljenik Ven. Radić je stigla do finala i osvojila prvo mjesto.


Po izlasku iz Južnog vetra, Indira album Idi iz života moga izdaje za PGP RTS. Pjesma koja se izdvojila na albumu bila je Sve da volim ona me učila, a imala je izrazito rodoljubivu poruku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radić je hindu ime (čije je značenje sjajna, divna ili cvijet cvjetova) dobila u čast indijskoj premijerki Indiri Gandi, čijim je političkim angažmanom njen otac bio fasciniran Indirini roditelji su vrlo rano uočili njen dar za pjevanje, pa je od malih nogu učestvovala na brojnim muzičkim takmičenjima. Pohađala je osnovnu školu u selu Stanari, do kojeg je pješačila pet kilometara.

Indira Subotić je rođena 14. juna 1966. godine, u selu Dragalovci, nedaleko od Doboja (danas Opština Stanari). Njen otac Živko je radio kao vozač i funkcioner Saveza komunista Bosne i Hercegovine, a majka Rosa bila je domaćica.

Izvor Hayat

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.