Vjerovali ili ne: POSTOJAO JE I OVAKAV VAKAT U NOVOM PAZARU

1141

U djelu „Sidžili kaze Novi Pazar od 1766. do 1768. godine“, str. 75, čiji su izdavači Istorijski arhiv „Ras“ Novi Pazar i Historijski arhiv Sarajevo, Novi Pazar 2012. godine, prevedeni su sačuvani sidžili, odnosno sudski dokumenti iz ovog perioda vezani za kazu Novi Pazar koje je preveo čuveni orijentalista rahmetli Ahmed Aličić.

Među njima je i dokument prosto nevjerovatne sadržine koji glasi:
„Njegovoj ekselenciji, visoko poštovanom i čestitom, mutesellimu Novog Pazara, Ismail-paši;
Poznavaacu šerijata i zakona, gospodinu kadiji Novog Pazara, znanje mu se uvećalo;
Naređuje se:

Posve sigirno sam saznao da imami i hatibi i drugi službenici časnih džamija i lijepih mesdžida potpuno zanemaruju svoje dužnosti u vezi sa obavezama obavljanja pet vakata namaza, pa ne otvaraju džamije ni mesdžide i na taj način džemat muslimana ne može obavljati propisane dužnosti.
Mutevelije koji ne obraćaju pažnju na takve koji zanemaruju svoje dužnosti, njihove plate treba ukinuti i na njihova mjesta postaviti dostojne te službe.


Sada je nužno, svima takvima, poslati strogo upozorenje da od sada svi obavljaju svoje dužnosti.
Od sada, svi oni koji zanemaruju svoje dužnosti, mutevelije ili imami i hatibi i drugi, ne mogu ostati na svojim dužnostima. Te dužnosti treba dati drugima, koji to zaslužuju.
Oni koji ne budu otvarali džamije i ne budu oglašavali muslimanski ezan, niti palili svijeće i kandilje, njihova imena poslati u tačnom ilamu.
O tome se izdaje ova bujuruldija.

Akobogda, o tome nam poslati istinit ilam (izvještaj) i pridržavati se naredbe ove bujuruldije.
1. Zulhidždže 1179. / 11. maj 1766“
Ne znamo da li se stanje poslije toga popravilo, ali vjerujemo da jeste, ako ni zbog čega drugog, onda zbog opasnosti da vjerski službenici izgube posao i primanja.

Esad Rahić

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.