Pokrenuta kampanja da Bošnjaci izađu na popis u Srbiji

107

Pokrenuta je kampanja da što veći broj Bošnjaka izađe na popis stanovništva u oktobru u Srbiji,  i to od strane Islamska zajednica u Srbiji, Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore. Poglavar Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić rekao je na tribini u Novom Pazaru sljedeće:

“Osjetili smo potrebu da ukažemo narodu na ovo važno pitanje. Treba svi da se popišemo, da se objedinimo oko ovog interesa. Ovo je više od dnevne politike“.

Na ovoj tribini prisustvovali su gotovo svi funkcioneri Stranke pravde i pomirenja, jedino na skupu nije bilo predsjednika SPP-a Usame Zukorlića.  Dudić je dodao da svi pažljivo prate šta o ovom pitanju kaže IZuS “jer sve drugo je nebitno, sve drugo se prosulo”, prenosi FoNet.

“Naša dijaspora mora da dođe i da se popiše, jer to je u interesu Bošnjaka. Kada čovjek mora da plati porez, dođe mu obračun gde god da živi, a eto za popis mora čovek da dođe iz inostranstva, ali baš zato pozivam sve naše ljude da dođu i da se popišu“, rekao je muftija Dudić.


Foto: Matica bošnjačka

On je o pitanju izjašnjavanja o vjerskoj pripadnosti pretpostavio da su muslimani u Srbiji na drugom mjestu po brojnosti, odmah nakon pravoslavaca.

Više učesnika na tribini je osudilo najnovije pokušaje pojedinih političkih faktora da vrše albanizaciju Bošnjaka u Sandžaku. Istankuto je da takvi pokušaji neće uspijeti.

Predsjednik Matice bošnjačke i narodni poslanik Jahja Fehratović je ovom prilikom pozvao sve faktore među Bošnjacima da ujedine energiju oko popisa kako bi narod dobio sve benefite koji sljeduju, po brojnosti.

Слика може припадати 1 особа, брада, седи и у затвореном
Foto: Matica bošnjačka

On je takođe istakao važnost da Bošnjaci kao maternji jezik navedu bosanski jezik.

Predstavnik Zajednice sandžačke dijapore iz Minhena Izet ef. Bibić rekao je da “najnoviji pokušaji albanizacije Bošnjaka predstavljaju podmetanje“.

“Ja sam ubijeđen da ta podvala neće proći i da ćemo se svi izjasniti kao Bošnjaci, što i jesmo“, rekao je Bibić.

Na skupu je tokom rasprave književnik Zehnija Bulić predložio da Bošnjaci sami naprave statistiku o svojoj brojnosti u zemljama Zapadne Evrope kako bi i na taj način ostvarili benefite u obrazovnim institucijama država u kojima su na privremenom radu.

Слика може припадати 3 особе, људи стоје и у затвореном

Слика може припадати 5 особа, људи седе, људи стоје и у затвореном

Слика може припадати 4 особе, људи седе, људи стоје и у затвореном

Izvor: FoNet
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.