Putin: Rusija i Sjeverna Koreja proširit će odnose

87

Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu povodom Dana oslobođenja Sjeverne Koreje napisao je da će Rusija i Sjeverna Koreja proširiti bilateralne odnose, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji iz Pjongjanga.

U pismu Kimu za Dan oslobođenja Sjeverne Koreje, Putin je rekao da će Rusija i Sjeverna Koreja “zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose”.

Putin je cijenio i da bi bliže veze bile u interesu obje zemlje, te da bi pomogle u jačanju sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluotoka i regije sjeveroistočne Azije, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

I Kim je poslao pismo Putinu rekavši da je prijateljstvo svije države iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom, koji je okupirao Korejski poluotok od 1910. do 1945. godine.
‘Prijetnje i provokacije neprijateljskih snaga’

Strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost između dvije zemlje od tada su dostigli novi nivo, napisao je Kim, posebno u zajedničkim naporima da se osujete prijetnje i provokacije neprijateljskih vojnih snaga.

KCNA nije precizirala o kojim se neprijateljskim snagama radi, ali taj temi obično koristi kada govori o SAD-u i njegovim saveznicima.

Sjeverna Koreja u julu je priznala dvije otcijepljene proruske regije u Ukrajini za nezavisne države, dok su zvaničnici naveli mogućnost da sjevernokorejski radnici budu angažovani u rekonstrukciji i drugim radovima u te dvije regije.
Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.