Ukrajinci nezaustavljivi, ruske snage se povukle i s položaja u blizini granice: ‘U panici su!‘

441

Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkiva, izvjesili su ukrajinsku zastavu.

Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.

Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkiva, izvjesili su ukrajinsku zastavu, javljaju mediji.

To se dogodilo nakon što su ruske jedinice navodno napustile selo, oko 4 kilometra od ruske granice i koje je okupirano na početku ruske invazije krajem veljače.

Moskva je u subotu objavila da povlači snage iz strateških gradova na jugu regije Harkiv. Službeno, Moskva je povlačenje opravdala time da treba pojačati jedinice u susjednoj regiji Doneck.

Međutim, mnogi stručnjaci pretpostavljaju da su Rusi pod tolikim pritiskom ukrajinskog napredovanja u regiji Harkiva da su odlučili pobjeći.

Od početka rujna ukrajinske su snage ponovno zauzele više od 3000 četvornih kilometara u sklopu protuofenzive, prema vlastitim tvrdnjama.

Ruske su snage ukupno okupirale oko 125.000 četvornih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorija te zemlje, uključujući i poluotok Krim.

Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno zauzeli više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od travnja, tvrde američki stručnjaci.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.