Novi Pazar: Upitna zakonitost dodatne naplate za otpad

162

Pravnik u Udruženju potrošača „Efektiva“ Jovan Ristić ocijenio je danas pod znakom je pitanja zakonitost odluke da svi građani dodatno plaćaju iznošenje kabastog otpada  već kod činjenice da svi građani ne izbacuju i takvu vrstu otpada

Skupština Novog Pazara odobrila je zahtjev „Gradske čistoće“, po kojem će sada jer “kabasti otpad proizvodi svako domaćinstvo“ svima zaračunavati još po 100 dinara.

S druge strane, izvršni direktor „Čistoće“ u Novom Pazaru Suad Ljajić smatra da je „nova usluga odnošenja kabastog otpada na dobrobit svih građana“, a odluka potpuno u skladu sa zakonima.

On svoj stav zasniva na već usvojenoj zabrani bacanja kabastog otpada u kontejner i obavezi građana da prijave ako žele da se oslobode takve vrste otpada.

Efektiva, ipak, ukazuje da je odnošenje smeća usluga od opšteg ekonomskog interesa i zasniva na „izmerenoj potrošnji“.

Jovan Ristić je naglasio da bi takva odluka morala da bude usvojena na osnovu potrošnje, iako je svestan da je takvu potrošnju teško i utvrditi.

„Generalno u Srbiji ne postoji adekvatno riješenje za mjerenje proizvodnje smeća i još uvek ne postoji sistemski odgovor kako bi se to mjerilo“, navodi Ristić.

Prema najavi direktora, naplata ove usluge počeće od narednog mjeseca, a građani će uz uvećan račun dobijati i obavještenja o naseljima i određenim danima kada će se iznositi kabasti otpad.

Izvor Radio Sto plus
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.