Protesti u Iranu zbog smrti žene, Iranke se šišaju i skidaju hidžab /VIDEO/

126

Širom Irana danima traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mashe Amini koju je prošle sedmice pritvorila “policija za moral” zbog nošenja “neadekvatnog“ hidžaba, a koja je u pritvoru preminula nakon srčanog udara. Iračani se sukobljavaju s policijom, a žene se šišaju kosu, skidaju hidžab i pale marame.

Brojna videa objavljena su na društvenim mrežama.

@nikaazarriii #mahsaamini #iran #persiantiktok ♬ original sound – em🤍

Do sada je u protestima poginulo osam osoba, uključujući pripadnika policije i provladinog pripadnika milicije.

@viceworldnews A woman cut her hair in front of crowds of people in Iran as protests continued following the death of Mahsa Amini. #iran #tehran #hijab #mahsaamini #womensrights #womenoftiktok #hijabian #iranian #protest #hairtok ♬ original sound – VICE World News

Protesti, koji su bili koncentrisani u sjeverozapadnim regijama Irana naseljenim Kurdima, proširili su se na najmanje 50 gradova i mjesta širom zemlje i najveći su od vala demonstracija 2019. zbog povećanja cijena benzina.

@parisamansourie #مهسا_امينى #مهساامینی #mahsaamini #iran #sos ♬ original sound – em🤍

U izvještajima kurdske grupe za ljudska prava Hengaw, koje Reuters nije mogao provjeriti, navodi se da je ubijeno 10 demonstranata. Troje je umrlo u srijedu, dodajući sedam osoba za koje je grupa rekla da su ih ubile snage sigurnosti, piše Reuters.

@skynews Iranian #women are burning their headscarves and cutting their hair amid #protests across the country following the death of a young woman in custody #Iran #police ♬ original sound – Sky News

Zvaničnici su negirali da su snage sigurnosti ubile demonstrante, sugerirajući da su ih možda ubili naoružani disidenti.

Video snimci dijeljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako oštećuju simbole Islamske Republike i sukobljavaju se sa sigurnosnim snagama.

Objavljeni su i snimci gdje žene u znak protesta skidaju hidžab, pale marame i šišaju kosu.

@ajplus Thousands of Iranians have taken to the streets to demand women’s rights. ⁣ ⁣ #Iran #IranProtests #MahsaAmini #MoralityPolice #Hijab #IranProtest #JusticeForMahsaAmini #WomensRights ♬ Inspirational Background Music ( warm, motivation, determined, cinematic ) – four_track

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.