Islamska zajednica u Srbiji obilježila 15 godina od otvorenog raskola

211

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, tribinom na Fakultetu za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru, juče je obilježio je 15 godina “od agresije na IZ“.

Tako je nazvan otvoreni raskol u IZ, koji se dogodiio 3. oktobra 2007.godine. Tada je, u jednom novopazarskom restoranu, formiran Rijaset IZ Srbije i za vrhovnog poglavara, reisu-l-ulemu izabran Adem Zilkić, do tada blizak saradnik glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića, piše list “Danas”.

Od tada IZ u Srbiji to naziva agresijom, a kao glavne krivce označava lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i njegovog koalicionog partnera tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunicu.

Njeni čelnici tvrde da je to jedina legitimna zajednica muslimana u Srbiji, a drugu IZ i dalje zovu “paravjerskom tvorevinom“.

Glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić je, sinoć na skupu na FIS-u, naglasio “iskrenu odlučnost da se IZ odbrani od agresije i da sačuva svoju slobodu“ i da ta “odlučnost nije ništa manja nego što je bila u vrijeme udara na nju“.

“Ne postoji nikakva cijena u pogledu kompromisa na račun ostvarene slobode, časti i dostojanstva uleme i vjernika, koji su podignuti na visok nivo. O budućnosti IZ i rješenjima koja se tiču nje, isključivo će odlučivati organi IZ i čelnici“ naglasio je muftija Dudić i pozvao svoje saradnike i vjernike da čuvaju svoju zajednicu.

Muftija Dudić je istakao da su “vrata IZ, još uvijek, otvorena za sve koji su je napustili i shvatili pogubnost svojih postupaka“ i “da mjesta ima za sve iskrene i dobronamjerne“.


Foto: Mešihat IZuS

Prethodnih godina, bilo je više inicijativa da se dvije posvađane IZ pomire i svori jedinstvena zajednica, ali uspjeha nije bilo. Najpoznatija je bila turska inicijativa, koju je vodio Dijanet Turske.

Završeno je bez rezultata, kao i oni pokušaji jednog broja zaposlenika iz obe IZ, koji su bili nezadovoljni svojim upravljačkim strukturama.

Obje IZ su ostale na svojim pozicijama, koje su nekada, čak, bile opterećene i fizičkim sukobima pristalica, velikim podjelama i u porodicama vjernika i međusobnim nepriznavanjem.

IZ u Srbiji zahteva od zaposlenika IZ Srbije pokajanje da bi se vratili pod njeno okrilje. IZ Srbije zahtijeva pregovore na ravnopravnoj osnovi bez ikakvog uslovljavanja.

Spekuliše se da su “konce pomirenja“, daleko od očiju javnosti, počeli da vuku biznismeni bliski objema IZ. Upućeni tvrde, da bi sve moglo da se završi brzo kada bi se uključili Vlada Srbije, Turska i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Izvor: Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.