SRBIJA ODBILA CRNOJ GORI IZRUČENJE NOVOPAZARCA A.Hudovića

146

Srbija je odbila zamolnicu Crne Gore da joj izruči Novopayarca Aldina Hudovića (25) , koji je bio osumnjičen za pokušaj ubistva policajca Novaka Mugoše (23), sina sudije Suzane Mugoše.

Hudović je bio osumnjičen da je u noći između 16. i 17. jula 2022. nožem teško povrijedio policajca Mugošu u tuči koja je izbila u diskoteci „Habana“ u Sutomoru, tokom nastupa Teodore Džehverović. Njegove kolege Saša Sekulić i Veselin Milošević prošli su sa lakšim povredama, a ranu od noža je zadobio i Aldinov drug Edis Biberović iz Novog Pazara. Međutim, za razliku od Mugoše, Miloševića i Sekulovića, koji su državljani Crne Gore, Biberović u ovom slučaju nije dobio status oštećenog!

Izručenje Hudovića je traženo po zamolnici Crne Gore, ali je on odlukom Višeg suda u Novom Pazaru pušten na slobodu, a postupak je obustavljen jer crnogorsko tužilaštvo nije Srbiji dostavilo dopunske podatke i dokumentaciju koja bi potvrdila sumnje da je bio umješan u tuču u diskoteci.

Advokat Stanislav Dukić, branilac našeg državljanina Hudovića kaže da kopija pasoša njegovog branjenika, bez navođenja okolnosti kako je Crna Gora došla do nje, navodi na zaključak da je on nekada bio u Crnoj Gori i da je tamo ostavio kopiju dokumenta, ali da ga ništa ne povezuje sa konkretnim događajem.

– Nije dovoljno priložiti fotografiju iz putne isprave Aldina Hudovića kojom se dokazuje da je on na slici, već bi trebalo pružiti dokaze da je riječ o mladiću koji se sumnjiči za tuču. Kao dokaz trebalo je priložiti fotografiju Hudovića skinutu sa snimka kamera za video-nadzor diskoteke „Habana“, njegove otiske prstiju sa mjesta tuče, zapisnike o prepoznavanju ili bar iskaze svjedoka sa njegovim opisom – kaže Dukić i ističe da je uz molbu za izručenje dostavljena naredba Višeg suda u Podgorici o raspisivanju poternice, kao i Naredba o sprovođenju istrage Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, ali bez određivanja pritvora.

– Odluka o određivanju pritvora je jedan od tri akta koji je potrebno dostaviti uz molbu za izručenje po Ugovoru između Srbije i Crne Gore o izručenju. Nije jasno zašto Srbija nije dobila odluku o pritvoru ili bar obaveštenje zašto pritvor nije određen, a jedini razlog koji meni pada na pamet jeste da Hudović ne bi dobio branioca, kojeg mora da ima ako mu se određuje pritvor. Očigledno je postojala namjera da se sprovedu neke dokazne radnje u vrijeme dok advokata što navodi na zaključak da u Crnoj Gori ne bi imao fer suđenje.

Ako se tome doda opšte poznata činjenica da je general Bratislav Dikić preživeo neviđenu torturu u pritvoru u Spužu jasno je da opasnost od zlostavljanja Hudovića u tom zatvoru nije samo predrasuda već realnost – objašnjava advokat Dukić i ističe da je obaveza tužilaštva u Srbiji da po službenoj dužnosti pokrene postupak.

– Tako bi se zaštitili interesi državljana Srbije, jer je iz naredbe o sprovođenju istrage Višeg javnog tužilaštva u Podgorici jasno da im Crna Gora neće pružiti zaštitu! S obzirom na to da je obustavljen postupak izručenja, a da je tužilaštvo u Novom Pazaru upoznato da postoji osnovana sumnja da je naš državljanin u inostranstvu počinio krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti očekujem da naš tužilac pokrene istragu i ispita sve okolnosti slučaja.

Sada za to ne postoje zakonske smetnje, jer Hudović nije pravosnažno osuđen za to djelo niti se protiv njega vodi drugi postupak za isto djelo, dok je postupak izručenja pravosnažno obustavljen – naglašava Dukić.

Podsjetimo, incident u sutomorskoj diskoteci dogodio se između 16. i 17. jula 2022. tri sata iza ponoći. Iz Uprave crnogorske policije su naveli da Mugoša, Sekulić i Milošević nisu bili na dužnosti.

Oni su navodno reagovali i umješali se u incident kada su se Hudović, Edis Biberović i još trojica njihovih poznanika posvađali sa djevojkama koje su bile gosti diskoteke. Svjedoci nemilog događaja tvrde da su se djevojke obratile obezbjeđenju i tražile zaštitu od mladića.

Ubrzo nakon toga, Hudovic je ranio policajce i pobjegao. Prema jednoj verziji, tri policajaca su bila gosti, a prema drugoj su angažovani kao obezbjeđenje. Informacija da su u „Habani“ radili kao obezbjeđenje nije zvanično potvrđena.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.